22. festival Jazz Cerkno: Raznoliki zveni improgodbe

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
17.05.2017 15:57

Od četrtka do sobote deset koncertov in obilica spremljevalnega programa. Posebna pozornost ustvarjalkam

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na osrednjem trgu v Cerknem bo od danes do sobote tudi letos potekal že 22. tradicionalni, ne pa tudi konvencionalni festival jazza. Zvrstilo se bo deset nastopov zasedb raznolikih (pod)zvrstnih in slogovnih usmeritev z najrazličnejših koncev sveta, seveda tudi z opazno udeležbo slovenskih. Festival, s katerim kraj intenzivno živi in diha, pa ponuja tudi obilo spremljevalnih prireditev.
Nocoj bo za uvod ob 19. uri nastopil Big Band RTV Slovenija pod taktirko Lenarta Krečiča, posebna gosta bosta saksofonist Jaka Kopač in avstrijski bobnar Reinhold Schmölzer. Kitarist in plodoviti skladatelj Samo Šalamon se bo nato predstavil z novim mednarodnim kvartetom, za konec večera pa bo nastopil legendarni etiopski harmonikar Hailu Mergia (večer kasneje ga bo mogoče videti in slišati še v mariborskem klubu Wetrinsky). V petek bo uvodoma zaigral mednarodni Šalter Ensamble, sledil bo ameriški trio Smith, Taborn, Maneri, večerni spored pa bo sklenila portugalsko-finska kombinacija - trio RED in kitarist Raoul Björkenheim. V soboto se bosta na popoldanskem komornem koncertu v glasbeni šoli ob 17. uri predstavila kitaristka Mary Halvorson in bobnar Tomas Fujiwara iz ZDA. Večer bo od 19.30 posvečen predvsem ženskam v jazzu. Zvrstili se bodo slovenska pianistka Kaja Draksler v spremstvu mednarodnega okteta uglednih, že kar (alter) zvezdniških evropskih glasbenic in glasbenikov, kvartet ameriške violončelistke Tomeke Reid in finski trio Mopo.
Za živahen glasbeni utrip ulic in trgov bodo z občasnimi vpadi v krajevno idilo skrbeli člani slovenske zasedbe Nesesari Kakalulu. Kot je v navadi, bodo tudi tokrat pripravili fotografsko delavnico Jazzy-ga!, ki jo vodi Žiga Koritnik, "vodno vodeno glasbeno delavnico" za otroke, ki jim bosta pomagala raziskovati in ustvarjati Blaž Celarec in Boštjan Gombač, delavnico spoznavanja užitnih divjih rastlin pod vodstvom večernega moderatorja odrskih dogodkov Daria Corteseja, predstavitev knjige Iča Vidmarja Nova muzika v New Yorku in okroglo mizo o novem jazzu in improviziranih godbah v spletu medijev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta