Akademija in vrhunski mladi orkester

Pod vodstvom Žive Ploj Peršuh se bodo mladi glasbeniki iz petintridesetih držav predstavili na zaključnem koncertu v dvorani Union v Ljubljani

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kot je že tradicija zadnja leta, bo tudi na 65. Ljubljana Festivalu nastopil Mednarodni orkester Ljubljana - Ljubljana Intrenational Orchestra pod vodstvom umetniške vodje in dirigentke Žive Ploj Peršuh. Zaključni koncert Akademije Branimir Slokar, katere del je Mednarodni orkester Ljubljana, bo jutri, v nedeljo, 23. julija, ob 20. uri v Grand hotelu Union.
Orkester je doslej v svojem večletnem delovanju ambiciozno posegal po najzahtevnejših mojstrovinah simfonične glasbe, tokratni izziv pa bo igrati odlomke iz Puccinijeve operne zapuščine. V programu bodo: J. Brahms: Tragična uvertura, L. v. Beethoven: Simfonija št. 4 v b-molu, op. 60, R. Wagner: Siegfriedova idila, G. Puccini: Madama Butterfly, Intermezzo iz tretjega dejanja in ljubezenski duet iz prvega dejanja. nastopila bosta sopranistka Urška Breznik in tenorist Aljaž Farasin.
Izbrani glasbeniki orkestra iz približno petintridesetih držav stremijo k najvišjim izvajalskim ciljem. Akademija Branimir Slokar podpira orkestrov dolgoročni razvoj in mladim glasbenikom omogoča, da si z igranjem v simfoničnem orkestru pridobijo neprecenljive izkušnje in sodelujejo s priznanimi profesorji, dirigenti in solisti. Orkester je doslej nastopil v Sloveniji, Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, v Srbiji, Veliki Britaniji in Španiji.
Dirigentka in umetniška vodja Akademije Branimir Slokar Živa Ploj Peršuh v zadnjih letih redno sodeluje s Slovenskim narodnim gledališčem Opero in baletom v Ljubljani, kjer je v preteklih sezonah dirigirala opere Saloma, Otello, Madama Butterfly in več baletnih predstav, kot so Labodje jezero, Meso srca in Kaktusi ter Simfonija žalostnih pesmi. V naslednji sezoni bo dirigirala premiero opere Lepotica in zver Phillipa Glassa in balet Orfični spev.
Sopranistka Urška Breznik je ena naših najizvrstnejših sopranistk, je solistka SNG Opera in balet Ljubljana in koncertna pevka. V zadnjih sezonah je bila nosilka najzahtevnejših vlog: bila je Desdemona (Otello), Katja (Katja Kabanova) in Leonora (Fidelio). V prihodnji sezoni bo poustvarila Donno Elviro v Mozartovem Don Giovanniju.
Aljaž Farasin je priznani operni solist SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je nastopil kot Alfred (Netopir), Alfredo Germond (La Traviata), Narabot (Salome), Vojvoda Mantovski (Rigoletto), Rudolf (La bohème), Don Jóse (Carmen), Cassio (Otello), Franjo (Gorenjski slavček) idr. Aljaž Farasin redno gostuje na Reki, v Pragi in Splitu.
Danes bodo v Unionu potekali tudi mojstrski tečaji Akademije Branimir Slokar, na katerih udeleženci poglabljajo znanje solistične literature. Umetniško vodstvo bo letos prevzel sloviti ruski violinist Mikhail Bezverkhny. Kot član Tria Šostakovič, ki ga je ustanovil, in kot solist je snemal za Deutsche Gramophon, predava v Gentu. Šele po padcu berlinskega zidu je smel zapustiti domovino. Nastanil se je v Belgiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta