(AVDIO in VIDEO) Podkast Večer v živo s Tomislavom Kuljišem: Vpliv zgodnjega otroštva na življenje

Maja Furman Maja Furman
27.09.2022 11:20

Sogovornik bo tudi gost Maratona pozitivne psihologije, ki bo 1. oktobra v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

O vplivu zgodnjega otroštva na življenje smo se pogovarjali s priznanim hrvaškim avtorjem, ustanoviteljem integralne telesne psihoterapije in ustanoviteljem Centra Naravno starševstvo, Tomislavom Kuljišem. Sogovornik bo tudi gost Maratona pozitivne psihologije, ki bo 1. oktobra v Mariboru.

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Tema, o kateri boste predavali na Maratonu pozitivne psihologije, je zelo široka. Kako nam jo boste predstavili?

"Od sredine devetdesetih let nevro znanost dokazuje, da zgodnje otroštvo narekuje oziroma vpliva na to, kako se bo oblikoval otrokov um, celoten nevrološki sistem in podzavest, ki določa naše delovanje skozi nadaljnje življenje. Od zgodnjega otroštva je odvisno, kako bomo živeli, kakšni bomo kot osebe, kakšno bo naše zdravstveno stanje, celo to, kako dolgo bomo živeli itd. V zgodnjem otroštvu obdobju otrok ustvarja predpogoje, predvsem v odnosu z mamo, na podlagi katerih nato lahko razvije svoj potencial v polnosti. Če v otroštvu ne dobimo tega, kar bi morali dobiti, se torej ne razvijemo v vsem svojem potencialu, nam je v življenju težko."

Kakšno bo naše življenje, je torej v veliki meri odvisno od tega, kakšno je bilo naše otroštvo.

"Tako je. Vendar pri tem ne smemo popolnoma zanemariti genetske komponente, vedno je namreč prisotna neka predisponiranost. Skozi naše terapije lahko spreminjamo vzorce, ki smo jih dobili v zgodnjem otroštvu in ki nam povzročajo različne težave v življenju. Pri tem gre velikokrat tudi za vzorce, ki se prenašajo skozi več generacij. Drži rek, da ni nikoli prepozno za srečno otroštvo. To se lahko zgodi oziroma spremeni skozi konkretno in globoko delo na sebi. Kot starši lahko veliko tovrstnega znanja in vedenja vpletemo v svoje vzgojne pristope. Na ta način lahko vzgojimo zadovoljne otroke, ki bodo postali zadovoljni odrasli. Tudi nam, kot staršem, bo veliko lažje z otroki, ki jih bomo vzgajali s tem vedenjem. Kot staršem nam bo lažje, če opustimo nekatere zastarele in neučinkovite in škodljive načine vzgoje, ki so ponekod še vedno prisotni. Torej, tema, o kateri bom predaval na Maratonu pozitivne psihologije je zelo široka, ni vezana samo na starševstvo, ampak je dosti širša in zelo kompleksna; zajema področja od tega, kakšni bodo naši otroci v otroštvu in posledično, ko odrastejo, do tega, da razumemo, zakaj smo takšni kot smo in kaj lahko od tega, kar nam ni všeč in kar v našem življenju ne funkcionira, spremenimo."

Več vsebine vas čaka v podkastu Večer v živo.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta