(VIDEO in AVDIO) Podkast Večer v živo s Sašo Božič: Zaupajte sebi in življenju

Maja Furman Maja Furman
04.08.2022 10:30

S coachinjo, svetovalko za kadrovski marketing in promocijo zdravja na delovnem mestu, Sašo Božič, smo se pogovarjali o tem, kako živeti zavestno in kaj to sploh pomeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Kako se osvoboditi spon pričakovanj drugih in lastnih pričakovanj. S Sašo Božič smo iskali tudi odgovore na vprašanje, kako vzpostavljati ravnovesje med delom in zasebnostjo ter kaj pomeni, da sledimo sebi in svoji dušni poti. Sogovornica omenjene teme preizprašuje tudi v svojih dveh knjigah Pripovedovalka zgodb – 365 inspiracij državljanov sveta in zgodba o poti do sebe ter v Verjemi, zgodba o ljubezni dveh kultur in rojstvu ljubezni do sebe.

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Saša, pred leti ste doživeli osebno transformacijo. Začeli ste živeti zavestno, bolj mirno. Kaj to pomeni, kako se je zgodila vaša preobrazba?

"Rodila sem se v družini, kjer je vladal razum. Mama in brat sta bila zelo razumska, tehnična. Sama pa sem že kot otrok čutila življenje drugače, večplastno, bolj barvito. Ker je bilo okolje, v katerem sem rasla, edino, ki sem ga poznala, sem se mu skušala približati, se mu prilagoditi, predvsem zaradi želje po sprejetju. Imela sem občutek, da je z mano nekaj narobe, zato sem se trudila, da bi čim bolj pasala v model, ki sem ga poznala. In takrat se mi je začelo dogajati to, kar se dogaja večini; ko sem se začela približevati konceptu življenja, ki me je obdajal, sem se začela oddaljevati od sebe, svojega bistva, kar sem zelo čutila. Vsi dobro vemo, kaj si želimo in katero pot bi radi izbrali, vendar se zavoljo želje po pripadnosti in sprejetosti, ki ga družbeno pogojevanje prinese, začnemo umikati stran od svoje dušne poti. Šla sem študirati ekonomijo, kar je bilo zame popolnoma zgrešeno. Trudila sem se živeti življenje, ki mi je bilo družbeno dano kot aksiom, edina resnica. Vsa leta se je znotraj mene bil konstanten boj, šla sem skozi več depresij in ko sem bila stara 40 let, sem si rekla: 'Ok, ali se bom poslovila, tako ali drugače, zbolela, ali pa bom začela stvari delati drugače, živeti drugače.'"

In kaj ste storili?

"Zelo pogumno sem presekala s starim načinom življenja. Takrat sem že imela dva otroka, zato sem se vprašala, kaj bi Saša naredila, če bi lahko naredila karkoli. In takrat sem se zavestno odločila, da bom živela drugače."

V čem je današnja Saša drugačna od tiste Saše pred to zavestno odločitvijo, da bo živela drugače?

"V tem, da me danes ni strah sprejemati drastičnih odločitev v dobro sebe, ampak ne v egoističnem smislu, temveč v smislu; v dobro sebe za druge. In s tako naravnanostjo je prišel notranji mir, ker vem, da nimam več kaj izgubit, razen sebe, kar pa ni več opcija. Stalnica na moji novi poti je ta, da sledim življenju, da ne rečem »ne« projektom, da sprejmem še tako ekstremne izzive na drugem koncu sveta. Zaupam življenju, ne samo, da imam vero vanj, zelo mu zaupam. Mislim, da je velika razlika med zaupanjem v življenje in med vero vanj. Zaupanje prinese proaktivnost živeti polno življenje."

Več vsebine vas čaka v podkastu Večer v živo.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta