(AVDIO in VIDEO) Podkast Večer v živo z Leo Pisani: Več vem, manj potrebujem

Maja Furman Maja Furman
30.05.2022 10:55

O celoviti podobi osebnosti smo se pogovarjali s strokovnjakinjo zanjo, Leo Pisani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Lea Pisani je povedala, zakaj je pomembno, da nam je mar, kako skrbimo za svojo celovito podobo. Preverili smo rek, ali drži, da obleka naredi človeka, in kaj oblačila, barve, kroji in vonji sporočajo o nas.

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Lea Pisani, vaš poklic je precej eksotičen. Ste strokovnjakinja za celovito podobo osebnosti. Kaj to pomeni in kako konkretno izgleda vaše delo?

"Moje delo je zelo raznoliko, Ker je, kot pravite, moj poklic tako eksotičen, sem se na začetku oprijela vsake ponudbe za delo. Ravno zato sem se tudi naučila napisati tehnično specifikacijo za javni razpis za uniforme in službena oblačila, ki jih oblikujem. To je, lahko bi rekla, najbolj mukotrpen del mojega poklica. Ta del na nek način sicer vzdržuje mojo vez s tekstilom, področjem, ki sem ga študirala. Oblikovanje uniform je zame velik izziv predvsem zato, ker večina ljudi uniform ne nosi rado. Najbolj sproščujoč del mojega dela pa je pomoč pri nakupih oblačil, ki vedno sledijo individualnemu svetovanju, ki ga predhodno napravim s stranko v studiu. Posameznikom pomagam oblikovati podobo, ki je skladna z njihovimi osebnostnimi lastnostmi, naravnimi danostmi in načinom življenja. S svojimi svetovanji ljudem na nek način nastavim ogledalo. Veliko tudi predavam in izobražujem."

Kaj so tisti "sprožilni momenti" oziroma razlogi, da se ljudje obrnejo na vas? Ali vas pogosteje obiščejo ženske?

"Vedno več je tudi moških. Ko gre za svetovanje v zvezi z njihovo celovito podobo osebnosti, jih zanimajo konkretne informacije, detajli, materiali, celo bolj so dojemljivi zanje kot ženske, hitreje jih tudi otipajo in prepoznajo. Najpogosteje se obrnejo name, ker si želijo oblikovati bolj sproščeno podobo. Veliko je tudi takih moških, ki so zelo široki, odprti in jim je mar, kako izgledajo, kako so urejeni. Moški brez težav preidejo iz teorije, ki jo dobijo na svetovanjih, v prakso. Pri ženskah je drugače, pri njih je ta prehod težji. Za svetovanje se običajno odločijo, ko se pojavijo na življenjskih prelomnicah; po porodih, ko se znajdejo na prehodu v novo desetletje itd."

Zakaj je prav, da skrbimo za svoj izgled? Zakaj je prav, da nam ni vseeno, kaj damo nase?

"Obleka ima zelo veliko moč. Prepričana sem, da so lahko obleka in dodatki začimba našega življenja. O moči in zgovornosti oblačil je že veliko pisal prof. Anton Trstenjak. Rekel je, da je obleka naša najboljša reklama. Vsak detajl na nas namreč govori o nas. Vedno poudarjam tudi tisto osnovno urejenost, ki je zelo pomembno, tukaj mislim na higieno. Če se ne tuširamo enkrat na dan, drugi to vedo. Če ima nekdo neprijeten vonj, z njim težko komuniciramo. V takih situacijah so naši možgani blokirani. In o tovrstni problematiki se je treba pogovarjati. Kultura oblačenja in higiena prideta od doma, zato je pomembno, da že pri otrocih poskrbimo, da doma dobijo dober zgled. Z obleko izkazujemo spoštovanje do sebe in drugih. Obleka je odraz časa, naroda, kulture in socializiranosti človeka. Nakazuje stopnjo razvoja posameznika."

So stranke takoj navdušene nad vašimi predlogi glede njihove vizualne podobe, jih hitro sprejmejo? Ali so presenečene, šokirane, se vam morda celo uprejo?

"Ustvarjanje celostne podobe je proces, skozi katerega se s stranko spoznavava, ključen pri tem je pogovor."

Več vsebine vas čaka v podkastu Večer v živo.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta