Bivši španski kralj vpleten v nov škandal

STA, GR.G.
16.07.2018 20:11
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Bivši španski kralj Juan Carlos se je znova znašel v soju žarometov. Njegova bivša ljubica namreč trdi, da je vpleten v pranje denarja. Pozivi k preiskavi se vrstijo, vpletla se je tudi obveščevalna služba. Škandal je izbruhnil, ko sta dve španski spletni strani objavili posnetke Corinne zu Sayn-Wittgenstein, na katerih trdi, da je Juan Carlos poskušal skriti nakazila denarja in uporabil njeno ime za nakup nepremičnin v Monaku in Maroku. Nemška aristokratka, ki živi v Monte Carlu, je tudi dejala, da ji je Juan Carlos povedal, da je nakazal denar na račun bratranca Alvara d'Orlensa Bourbona v Švici.
Na posnetkih, ki so bili objavljeni minuli teden, je zatrdila, da je Juan Carlos prejel provizijo od pogodbe o hitri železnici s Savdsko Arabijo, pri čemer naj bi dejal, da potrebuje denar, da bi se ločil od kraljice Sofije in poročil z njo. Strokovnjaki za špansko monarhijo so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili, da je na posnetkih dejansko glas Sayn-Wittgensteinove. Sama ni zanikala, da je glas njen, je pa v sporočilu za javnost obsodila umazano kampanjo.
Strokovnjakinja za monarhijo Pilar Urbano, ki je avtorica več knjig o španski kraljevi družini, je dejala, da je vsebina posnetkov tako obskurna in nejasna, da terja dodatna pojasnila, zato dvomi v kredibilnost trditev.
Za novinarko Ano Romero, ki je prav tako strokovnjakinja za monarhijo, so obtožbe še en problem, ki ga bo moral rešiti Juan Carlosov naslednik kralj Felipe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta