Brez neprijetnih presenečenj na zasluženem oddihu

Vsi že nestrpno pričakujemo zaslužen dopust, ležerne počitnice, potovanje ali izlet čez mejo, kjer nas čakajo nova doživetja in spomini, ki nas bodo bodrili v hladnejšem delu leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

A tudi na oddihu nas lahko preseneti vrsta nepredvidljivih dogodkov, ki se jim ne moremo izogniti.

Že manjša zdravstvena težava ali poškodba vam lahko obrne na glavo brezskrbne dneve na morju, v hribih ali morda v bolj oddaljenih eksotičnih krajih. Vsi, ki imate majhne otroke, se verjetno še predobro zavedate, kako lahko povišana temperatura ali izpuščaj spremenita mirne počitnice v pravo nočno moro. Počitnice nam lahko pokvarijo tudi druge neprijetnosti, kot je izguba dokumentov, ukradena prtljaga, odpoved leta ali prometna nesreča. V tuji državi, kjer ne poznate nikogar, je vsaka nezgoda še toliko bolj neprijetna, zato je treba na to misliti še pred odhodom in poskrbeti za ustrezno zavarovanje za tujino, ki ga lahko hitro in enostavno skelete kar preko spleta. Tako se boste lahko vedno in povsod zanesli na asistenčno pomoč ter brezskrbno uživali na težko pričakovanem dopustu.

Poskrbimo, da bomo zdravi na poti

Na dopustu si vsi želimo sprostiti in si ne želimo postavljati omejitev. A če boste upoštevali le nekaj nasvetov za bolj zdrav dopust, si lahko prihranite številne skrbi in ohranite mirne živce tudi v tujini. Najpogostejša zdravstvena težava potnikov je potovalna driska zaradi okužbe z različnimi mikroorganizmi ali zastrupitve z njihovimi presnovki.

Zato je izjemno pomembna skrb za higieno rok, ki si jih moramo čim pogosteje temeljito umivati z milom in čisto vodo, pred vsako jedjo in po uporabi stranišča. Če voda ni dovolj čista, uporabite mokre higienske oziroma alkoholne robčke. Da bi bilo prebavnih težav čim manj, upoštevajte tudi znano pravilo: »Skuhaj, speci, olupi ali ne jej!«. Veliko nevarnost namreč predstavljajo jedi, ki niso toplotno obdelane, npr. sladice, omake, prelivi, hladni narezki, solate, jajčne jedi, sladoledi, morski sadeži, mleko in mlečni izdelki, kot je denimo sladoled, ki je stalnica poletnega jedilnika. Če do bruhanja ali driske vseeno pride, poskrbite za ustrezno nadomeščanje izgubljenih tekočin in elektrolitov, v primeru prvih znakov dehidracije pa obiščite najbližjega zdravnika.

Obvezna oprema: počitniška ali potovalna lekarna

Številne zdravstvene težave lahko omilite, če imate pri sebi nekatera zdravila in medicinske pripomočke. Farmacevti v lekarnah opozarjajo, da je treba počitniško oziroma potovalno lekarno še posebej skrbno pripraviti, kadar se na pot odpravljajo nosečnice ali doječe matere in otroci. Poleg raznih krem in losjonov za sončenje s primernim zaščitnim faktorjem, morate s seboj vzeti še repelente, ki varujejo pred insekti, kot so klopi, komarji, muhe, ki lahko prenašajo nekatere bolezni. V potovalno lekarno dodajte še osnovna sredstva za prvo pomoč, sem sodijo razkužilo in mazilo za rane, sterilna gaza, povoji, vodoodporni obliži, pinceta, škarje, pinceta za klope in termometer.

Shutterstock

Ne pozabite na zdravila, ki vam jih je predpisal vaš osebni zdravnik in jih morate redno jemati. S seboj lahko vzamete še zdravila za samozdravljenje manjših zdravstvenih težav, kot so tablete proti potovalni slabosti, rehidracijska sol za nadomeščanje izgubljenih soli in vode, zdravila, ki jih uporabljamo pri zastrupitvi s hrano in driski, zdravila za ublažitev alergijskih težav, pa tudi zdravila za zniževanje povišane telesne temperature in odpravo bolečin, glavobolov ali zobobolov.

V počitniško lekarno dodajte:

- varovalne pripravke za sončenje,

- sredstva za zaščito pred piki komarjev, klopov in drugih insektov,

- osnovna sredstva za prvo pomoč,

- zdravila, ki vam jih je predpisal osebni zdravnik,

- zdravila za samozdravljenje manjših zdravstvenih težav,

- veljavno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja in zdravstveno zavarovanje za tujino.

In če kljub previdnosti pride do težav?

Čeprav smo se tako skrbno pripravili na naš dopust, na potovanju skrbeli za higieno in zaščito, preverjali osebne dokumente in lastnino, bili torej na vsakem koraku skrajno previdni in odgovorni, se še vedno lahko zgodi, da nas preseneti kaj neprijetnega. Če vam ponagaja zdravje in imate sklenjeno zavarovanje potovanj v tujino z asistenco, bo najbolje je, če kar takoj pokličete asistenco, ki nudi 24-urno pomoč in bo za vas organizirala zdravljenje, kar je zelo priročno v državah, v katerih govorijo jezik, ki vam morda ni najbližji. Kriti bodo tudi stroški prevoza do bolnišnice, zasebne ambulante ali v domovino.

Zavarujejo se lahko tudi starejši od 75 let in vsi, ki se bodo v tujini ukvarjali z rizičnimi športnimi aktivnostmi. A tudi pri manj adrenalinski aktivnosti, kot je denimo pohodništvo, vas lahko preseneti nesreča. Gore so nepredvidljive in hitro gre lahko kaj narobe, zaradi težko dostopnega terena pa je helikoptersko reševanje pogosto edina rešitev. V nekaterih državah, kot sta Avstrija in Italija, ki ju tudi Slovenci radi obiskujemo, mora stroške reševanja, ki se začnejo pri 3000 evrih, pokriti planinec, ki se znajde v težavah. To pa krije zavarovanje potovanj v tujino.

Shutterstock

Zakaj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni dovolj?

Evropska kartica v večini tujih držav krije stroške nujne zdravstvene pomoči v zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže, vendar le do višine, ki jo v tisti državi krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Za nekatere storitve je tako v tujini potrebno doplačilo, ki ga mora zavarovanec kriti sam. Evropska kartica tako denimo ne krije stroškov nekaterih nujnih storitev, kot sta prevoz poškodovanega iz tujine v Slovenijo ali prevoz s helikopterjem do bolnišnice. Prav tako v javno zdravstveno mrežo ne sodijo turistične ambulante, ki so namenjene nujnim zdravstvenim storitvam za turiste, zato boste morali v tem primeru obisk zdravnika in zdravljenje plačati sami. Če pa imate sklenjeno zavarovanje potovanj v tujino, lahko stroške zdravljenja uveljavljate takoj, ko se vrnete domov.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.