Bridž: Tišina, igramo!

Darinko Kores Jacks
23.01.2018 18:05

Na treningu bridža v Salonu uporabnih umetnosti: Del pravil tudi kodeks lepega vedenja. Zahteva in krepi umske sposobnosti, zato se z alzheimerjem sploh ne marata. Daleč od množičnega, a elitizem mu očitajo po krivici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani Štajerskega bridž kluba se redno srečujejo v Salonu uporabnih umetnosti.
Igor Napast

Kako ponižujoče za igralnico, z bolj nobel tujko imenovano Casino! V prostorih nekdanjega hrama kockarskega razvrata in nespameti sredi Maribora (še prej je bila tam Velika kavarna, zdaj pa Salon uporabnih umetnosti) se sicer še vedno zbirajo strastni kvartopirci, a izid njihove igre sploh ni odvisen od sreče, ampak predvsem od znanja in umske okretnosti. Saj ne, da se ne bi dalo igrati tudi za denar. Nekaterim je ta dodatna motivacija. A bridž je zahtevna in kompleksna miselna igra, ne pa hazard. Čeprav je glavni rekvizit skoraj sinonim zanj.

Slabe karte niso nujno slabe

Komplet 52 klasičnih igralnih kart, seveda. Pravzaprav dva, eden z rdečimi in eden z modrimi hrbti, ki se uporabljata izmenoma. V odmaknjenem kotičku za predelno steno nekaj miz z igralci. In stroga tišina, ki jo malo po otvoritvi vsake partije diskretno prekine le tiha izjava: "Hvala, partner/-ka!" Tik pred tem nagovorjeni prevzame vlogo "mrtveca" (po angleško dummy - odkrije svoje karte in jih da na razpolago aktivnemu soigralcu onstran mize). Za bridž so potrebni štirje igralci, razdeljeni v dva stalna para - partnerja si sedita nasproti.

Namesto glasu se za licitiranje uporabljajo posebne kartice.
Igor Napast

Zapleten potek igre

Ko vsak igralec prejme svojih 13 kart, se začne avkcija - molče, s pomočjo posebnih kartic. Aktivni igralec postane tisti, ki izlicitira najvišjo od 35 možnih iger, nato pa naslednji trije ne povišajo ponudbe. Napove, da bosta s partnerjem pobrala od enega do sedmih vzetkov ("štihov") več od nasprotnega para, in določi, katera barva bo adut - imajo različno težo: najšibkejši je križ, sledijo karo, srce, pik in igra brez aduta. Dobri igralci že po poteku licitacije kar dobro vedo, kakšne karte ima kdo v rokah. Nasprotni par lahko kontrira (to podvoji točke), aktivni par lahko rekontrira (to točke početveri).

Karte in ljubezen

Bridž velja za enega najtežjih intelektualnih športov. Možnih potekov igre je skoraj neskončno. Za uspeh so potrebni obilica logičnega mišljenja, kombinatorike, spodobnosti predvidevanja, strateškega načrtovanja, pregled nad igro in skoraj fotografski spomin. Prav pride tudi tesna povezanost partnerjev, zato so priporočljivi stalni pari. A poznavalci svarijo pred tem, da bi bila soigralca hkrati življenjska sopotnika. Morebitna nesoglasja pri kartah, do katerih občasno pride celo med najbolj usklajenimi, bi lahko negativno vplivala na ljubezensko zvezo.
Talent seveda pomaga, a igralec (kategorizirani so podobno kot šahisti) se razvije šele z učenjem in izkušnjami, kondicijo pa vzdržujejo z rednim igranjem. To izdatno krepi možgane; obstajajo empirični dokazi, da med bridžisti praktično ni demence oziroma Alzheimerjeve bolezni. Ovira nista niti starost (najmlajši član ŠBK ima deset let, najstarejši 87) niti telesna hendikepiranost - uspešno igrajo tudi slepi, gluhonemi, invalidi na vozičkih ...

Kdor igre ne pozna, ne razume ničesar

Del pravil je poseben bonton oziroma kodeks dostojnega obnašanja, ki spodbuja samodisciplino, taktnost, iskrenost, spoštovanje in upoštevanje drugih pa tudi komunikativnost ob svojevrstni zadržanosti. Morda je prav to utrdilo oblasti socialistične Jugoslavije v predsodku, da gre za izrazito buržoazno, celo aristokratsko igro, ki ne ustreza kulturi delavskega razreda (in to kljub temu, da je pravzaprav najdostopnejši šport, saj so stroški igre minimalni in cena nujnih rekvizitov zgolj simbolična). Zato so v 50. letih klube prepovedale, a so nadaljevali delo v ilegali. Ponovno so se lahko registrirali sredi 60-ih.

Bridž je zahtevna in kompleksna miselna igra, ne pa hazard.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta