Carski rez: Vse podrobnosti na enem mestu

Kdaj in zakaj se opravi porod s carskim rezom, kako poteka in kaj sledi po porodu, razlaga dr. Faris Mujezinović, predstojnik oddelka za perinatologijo na Kliniki za ginekologijo in perinatologijo v UKC Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V katerih primerih se porodničar odloči pri nosečnici opraviti porod s carskim rezom?

Porodničar se lahko odloči za carski rez v različnih situacijah, kadar oceni, da bi vaginalni porod pomenil tveganje za zdravje matere ali otroka. Najpogostejše situacije so:

1. Nepravilna lega otroka: Če je otrok v sedečem položaju (medenična prezentacija), prečnem položaju ali drugih nenavadnih položajih, ki otežujejo varen vaginalni porod.

2. Večplodna nosečnost: Pri dvojčkih ali večplodni nosečnosti se lahko odloči za carski rez, če je kateri od plodov v nepravilnem položaju ali če obstajajo druge zdravstvene težave, ki ogrožajo varnost vaginalnega poroda.

3. Fetalna stiska: Če se med porodom pojavijo znaki fetalne stiske, kot so nihanje srčnega utripa ali pomanjkanje kisika, se lahko odloči za carski rez, da se zmanjša tveganje za poškodbe ali smrt otroka.

4. Prejšnji carski rez: Če je mati že imela carski rez, se lahko porodničar ponovno odloči zanj, zlasti če obstaja tveganje za rupturo maternice ali druge zaplete.

5. Zapleti s posteljico: Placenta previja (posteljica, ki delno ali v celoti pokriva maternični vrat) ali abrupcija posteljice (ločitev posteljice od maternične stene) pomenita tveganje za mater in otroka, kar lahko zahteva carski rez.

6. Počasen napredek poroda: Če porod napreduje počasi ali se ustavi, kljub ustrezni stimulaciji, se lahko porodničar odloči za carski rez, da prepreči izčrpanost matere in morebitne zaplete.

7. Velik otrok (makrosomija): Če se oceni, da je otrok prevelik, kar bi lahko povzročilo težave pri vaginalnem porodu, se lahko odloči za carski rez.

8. Okužba: Če ima mati aktivno okužbo, kot je herpes ali HIV, ki bi se lahko prenesla na otroka med vaginalnim porodom, se lahko odloči za carski rez, da zmanjša tveganje prenosa okužbe.

9. Zapleti s popkovnico: Zapleti s popkovnico, kot so prolaps ali zavitek okoli vratu otroka, lahko pomenijo tveganje za otroka in zahtevajo carski rez.

10. Maternična ruptura: Ko se maternica raztrga med porodom ali se pojavijo znaki, ki nakazujejo na to, je carski rez potreben, da se preprečijo resni zapleti za mater in otroka.

11. Zdravstvena stanja matere: Določena zdravstvena stanja, kot so nekatere srčne bolezni, ki ogrožajo zdravje matere med porodom, lahko zahtevajo carski rez.

12. Nujni primeri: V nujnih zdravstvenih stanjih, kot so hude krvavitve ali zastoj srca, se lahko odloči za takojšnji carski rez, da se reši življenje matere in/ali otroka.

Pomembno je poudariti, da je odločitev za carski rez vedno individualna in temelji na oceni zdravstvenega stanja matere in otroka ter na oceni tveganj in koristi za oba. Zdravniki in porodničarji se trudijo, da bi se carski rez izvajal le, kadar je to resnično potrebno, in da se čim več porodov zaključi vaginalno. Vendar pa je v nekaterih primerih carski rez najvarnejša možnost za mater in otroka. Nosečnice, ki se soočajo z možnostjo carskega reza, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom o tveganjih, koristih in pričakovanjih glede na njihovo posamezno situacijo.

Kako poteka porod s carskim rezom? Kdaj je potrebna popolna anestezija oziroma kake vrste anestezije so mogoče?

Porod s carskim rezom je kirurški poseg, pri katerem se otrok rodi z rezom skozi trebušno steno in maternico. Postopek se običajno izvaja, ko vaginalni porod ni varen za mater ali otroka. Tukaj je kratek opis, kako poteka porod:

1. Priprava: Pred posegom se mater očisti in pripravi na operacijo. Včasih se uporabi tudi kateter za praznjenje mehurja.

2. Anestezija: Za carski rez se običajno uporablja regionalna anestezija, kot je spinalna ali epiduralna anestezija. Ta vrsta anestezije omrtviči spodnji del telesa, medtem ko je mati budna in zavestna. V redkih primerih, ko regionalna anestezija ni mogoča ali je potreben takojšen poseg, se lahko uporabi popolna anestezija (splošna anestezija), pri kateri je mati v celoti brez zavesti.

3. Rez kože: Kirurg naredi prečni rez (Pfannenstielov rez) v spodnjem delu trebuha, tik nad sramno kostjo. Rez lahko poteka tudi navpično (klasični carski rez), odvisno od situacije.

4. Dostop do maternice: Kirurg razširi rez skozi trebušno steno in plasti trebušnih mišic ter nato naredi rez v maternici.

5. Rojstvo otroka: Zdravnik nežno izvleče otroka skozi rez v maternici in nato prekine popkovnico.

6. Odstranjevanje posteljice: Kirurg odstrani posteljico iz maternice in preveri morebitne krvavitve ali težave.

7. Šivanje: Maternica se zašije z resorbilnimi šivi, nato pa se zaprejo plasti trebušne stene in kože. Običajno se uporabljajo šivi, ki se sami razgradijo, ali pa sponke, ki jih odstranijo po nekaj tednih.

Celoten postopek traja približno 45 do 60 minut, odvisno od posameznih okoliščin. Po posegu se mati in otrok preverita in oskrbita, nato pa ju preselijo v sobo za okrevanje.

Kot je bilo že omenjeno, se za carski rez običajno uporablja regionalna anestezija, kot je spinalna ali epiduralna anestezija. Popolna anestezija (splošna anestezija) se uporablja le v redkih primerih, kot so:

1. Nujni primeri, ko je potrebna takojšnja operacija.

2. Kontraindikacije za regionalno anestezijo, kot so nekatere nevrološke bolezni, motnje strjevanja krvi ali prejšnje hrbtenične operacije, ki otežujejo izvedbo regionalne anestezije.

3. Nezmožnost učinkovite izvedbe regionalne anestezije, zaradi katere ni zadostnega omrtvičenja za izvedbo posega brez bolečin.

4. Alergije, ki se uporabljajo pri regionalni anesteziji.

Splošna anestezija prinaša več tveganj in stranskih učinkov kot regionalna anestezija, zato se običajno uporablja le, kadar je nujno potrebna ali ko regionalna anestezija ni mogoča. Med splošno anestezijo mati ne doživi rojstva otroka in tudi ni mogoče vzpostaviti takojšnjega stika koža na kožo med materjo in otrokom. Poleg tega splošna anestezija povečuje tveganje za zaplete, kot so krvavitve, okužbe in težave z dihanjem. Po posegu je pomembno, da se mati posvetuje z zdravstvenim osebjem o poteku okrevanja, potrebni oskrbi in morebitnih težavah, ki bi se lahko pojavile. Čeprav se carski rez izvaja v anesteziji, je še vedno kirurški poseg, zato je okrevanje lahko zahtevno in potrebuje več časa. S podporo zdravstvenega osebja, družine in prijateljev lahko mati po carskem rezu uspešno okreva in se prilagodi na novo življenje z novorojenčkom.

Shutterstock

V čem je razlika, če je carski rez napovedan in če ni?

Razlika med napovedanim (načrtovanim) in nenapovedanim (nujnim) carskim rezom je predvsem v razlogu za poseg in v časovnem okviru, v katerem se izvede. Obe vrsti imata svoje značilnosti in možne posledice za mater in otroka.

Napovedani (načrtovani) carski rez:

• Vnaprej določen: Napovedani carski rez se izvede na vnaprej določen datum, običajno pred pričakovanim datumom poroda. Razlog za napovedani carski rez so lahko zdravstvene težave matere ali otroka, kot so nepravilna lega otroka, večplodna nosečnost ali prejšnji carski rez z visokim tveganjem zapletov.

• Manj stresa: Ker je napovedani carski rez načrtovan, se lahko mati in zdravstveno osebje bolje pripravita na poseg, kar lahko zmanjša stres in negotovost.

• Boljše okrevanje: Načrtovani carski rez omogoča, da se mati pripravi na okrevanje in uredi podporo ter pomoč, kar lahko izboljša proces okrevanja.

Nenapovedani (nujni) carski rez:

• Nepričakovan: Nenapovedani carski rez se izvede, ko se med porodom pojavijo zapleti, zaradi katerih je vaginalni porod nevaren za mater ali otroka. Takšni zapleti lahko vključujejo fetalno stisko, popkovnično zanko, maternično rupturo ali nezadosten napredek poroda.

• Več stresa: Ker se nenapovedani carski rez izvede nenadoma in brez predhodnega načrtovanja, lahko to povzroči več stresa, tesnobe in negotovosti za mater in družino.

• Možnost večjih zapletov: Nenapovedani carski rez se izvaja v urgentnih situacijah, kar povečuje tveganje za zaplete, kot so krvavitve, okužbe in daljši čas okrevanja.

Poleg teh razlik med napovedanim in nenapovedanim carskim rezom pa je postopek carskega reza sam po sebi v obeh primerih podoben. V obeh primerih gre za kirurški poseg, pri katerem se otrok rodi s prečnim rezom na spodnjem delu maternice in trebušne stene matere. Pomembno je, da se nosečnice, ki se soočajo z možnostjo carskega reza, pogovorijo s svojim zdravnikom o tveganjih, koristih in pričakovanjih glede na njihovo posamezno situacijo.

Kako se po carskem rezu vzpostavi vez med materjo in otrokom? Ali dojenje steče enako kot po vaginalnem porodu?

Vez med materjo in otrokom se po carskem rezu lahko vzpostavi na podobne načine kot po vaginalnem porodu, čeprav je morda potrebnih nekaj prilagoditev. Pomembno je, da se porodnica čim prej sreča z novorojenčkom, da se začne vzpostavljati vez. Dojenje igra ključno vlogo pri vzpostavitvi te vezi in spodbuja hormon oksitocin, ki krepi ljubezen in navezanost. Dojenje po carskem rezu se lahko vzpostavi počasneje kot po vaginalnem porodu zaradi več dejavnikov, kot so:

• Odmik od novorojenčka: Po carskem rezu se materi in novorojenčku morda ne omogoči takojšnjega stika koža na kožo zaradi potrebe po medicinski oskrbi in okrevanju matere. Vendar pa se lahko vzpostavi stik koža na kožo čim prej, ko je to mogoče, saj to spodbuja dojenje in vez med materjo in otrokom.

• Bolečina in omejitve gibanja: Bolečina in omejitve gibanja po carskem rezu lahko otežujejo udobno dojenje. Porodnica lahko preizkusi različne položaje za dojenje, kot so ležeči položaj ali položaj z otrokom na blazini, da najde najudobnejši položaj zase in otroka.

• Hormonske razlike: Po carskem rezu so lahko hormonske spremembe, ki spodbujajo nastajanje mleka, manj izrazite kot pri vaginalnem porodu. Kljub temu se lahko dojenje sčasoma uspešno vzpostavi s podporo in svetovanjem strokovnjakov za dojenje.

Da bi olajšali vzpostavitev vezi med materjo in otrokom ter spodbudili dojenje po carskem rezu, je pomembno:

• Zagotoviti stik koža na kožo čim prej po porodu, če je mogoče in zdravstveno varno.

• Začeti dojenje čim prej po porodu in nadaljevati z rednim dojenjem ali črpanjem mleka, da se spodbudi nastajanje mleka.

• Prositi za pomoč strokovnjake za dojenje, medicinske sestre ali zdravnike, da dobijo nasvete in podporo pri dojenju.

• Vključiti partnerja ali druge družinske člane, da zagotovijo podporo in pomoč pri dojenju in skrbi za novorojenčka.

• Vzpostaviti rutino, ki spodbuja vez med materjo in otrokom, kot so skupno spanje, masaže, kopanje in pogovor z novorojenčkom.

Čeprav se dojenje po carskem rezu morda začne počasneje in z več izzivi, je še vedno mogoče uspešno vzpostaviti dojenje in trdno vez med materjo in otrokom. S potrpežljivostjo, podporo in prilagajanjem lahko porodnice po carskem rezu vzpostavijo tesno povezanost z novorojenčkom in uživajo v materinstvu. Pomembno je, da se porodnice zavedajo, da je vsak začetek dojenja individualen in da lahko potrebujejo dodatno podporo ter čas za vzpostavitev uspešnega dojenja. Sčasoma se lahko večina mater uspešno prilagodi in vzpostavi dojenje ter trdno vez s svojim novorojenčkom.

Shutterstock

Kakšne so posebnosti okrevanja porodnice po carskem rezu?

Okrevanje po carskem rezu je drugačno od okrevanja po vaginalnem porodu, saj gre za kirurški poseg. Nekatere posebnosti okrevanja porodnice po carskem rezu vključujejo:

1. Daljši čas okrevanja: Okrevanje po carskem rezu običajno traja dlje kot po vaginalnem porodu. Porodnice po carskem rezu običajno ostanejo v bolnišnici štiri dni po posegu, medtem ko so po vaginalnem porodu lahko odpuščene že tretji dan. Celotno okrevanje po carskem rezu lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev.

2. Bolečina: Po carskem rezu lahko ženske doživljajo bolečino na mestu reza in v trebuhu. Bolečino običajno obvladujejo z analgetiki, ki jih predpiše zdravnik. Bolečina se zmanjšuje postopoma in izgine v nekaj tednih.

3. Omejitve pri gibanju: Po carskem rezu so porodnice pogosto omejene pri gibanju, ker morajo paziti na rano in se izogibati dvigovanju težkih bremen. Počitek in počasno uvajanje gibanja sta ključna za dobro okrevanje.

4. Nega reza: Skrb za rez po carskem rezu je pomembna za preprečevanje okužb in zapletov. Rez se običajno zaceli v nekaj tednih.

5. Počasnejše vzpostavljanje dojenja: Po carskem rezu se lahko dojenje vzpostavi počasneje, ker so matere zaradi bolečine in omejitev gibanja morda manj prožne pri dojenju. Vendar pa se dojenje sčasoma lahko uspešno vzpostavi s podporo in svetovanjem strokovnjakov za dojenje.

6. Čustveni vidik: Carski rez lahko vpliva tudi na čustveno stanje matere, saj se lahko počuti razočarano, žalostno ali krivo zaradi nezmožnosti vaginalnega poroda. Pomembno je, da se o teh občutkih pogovarja z zdravstvenimi delavci, partnerjem ali skupinami za podporo, da se lažje sooči s čustvenimi izzivi. Okrevanje po carskem rezu zahteva čas, potrpljenje in podporo. Pomembno je, da se porodnice držijo zdravniških priporočil, počivajo in počasi uvajajo gibanje, da bi pospešile proces okrevanja. Prav tako je ključno, da se porodnice posvetujejo z zdravnikom glede morebitnih zapletov in se zavedajo, kdaj poiskati zdravniško pomoč, če se pojavijo simptomi, kot so močna bolečina, vročina, močno krvavenje ali znaki okužbe na mestu reza. Vključevanje partnerja, družine ali prijateljev v proces okrevanja je prav tako pomembno, saj lahko zagotovijo čustveno podporo in pomoč pri vsakodnevnih opravilih ter skrbi za novorojenčka. Poleg tega je koristno, da se porodnice vključijo v skupine za podporo, kjer lahko delijo svoje izkušnje z drugimi ženskami, ki so imele carski rez. To lahko pomaga pri obvladovanju čustvenih izzivov in spodbuja občutek pripadnosti in razumevanja. Na splošno je ključnega pomena, da porodnice po carskem rezu sledijo zdravniškim navodilom, si privoščijo čas za okrevanje in se osredotočijo na svoje zdravje in dobro počutje. Z ustrezno skrbjo in podporo lahko uspešno okrevajo in uživajo v materinstvu. 

Kako se po carskem rezu počuti novorojenček, je pri njem kaj drugače kot pri vaginalnem porodu?

Po carskem rezu se novorojenček lahko počuti nekoliko drugače kot po vaginalnem porodu, vendar so razlike pogosto majhne in večinoma kratkotrajne. Nekatere razlike, ki jih lahko opazimo pri novorojenčkih po carskem rezu, vključujejo:

• Težave z dihanjem: Pri novorojenčkih, rojenih s carskim rezom, je lahko večja verjetnost za težave z dihanjem, ker se med carskim rezom ne izpostavijo pritisku, ki ga povzroča vaginalni porod. Ta pritisk pomaga iztisniti plodovnico iz pljuč, kar olajša dihanje po rojstvu. Vendar pa so te težave večinoma blage in običajno izginejo v prvih dneh življenja.

Prehod črevesne flore: Med vaginalnim porodom se otrok izpostavi materini vaginalni in črevesni flori, kar lahko pomaga pri vzpostavitvi zdrave črevesne flore. Po carskem rezu se novorojenčki tem bakterijam ne izpostavijo enako, to pa lahko vpliva na njihov imunski sistem in prebavo. Vendar pa se črevesna flora novorojenčkov po carskem rezu sčasoma prav tako normalizira.

Odziv na stres: Med vaginalnim porodom se novorojenčki izpostavijo hormonom, ki jih sprošča materino telo zaradi stresa. Ti hormoni lahko pomagajo otroku, da se prilagodi na življenje zunaj maternice. Po carskem rezu so novorojenčki manj izpostavljeni tem hormonom, vendar pa to običajno nima dolgoročnih učinkov na njihov razvoj.

Na splošno večina novorojenčkov po carskem rezu dobro napreduje in se razvija enako kot novorojenčki po vaginalnem porodu. V nekaterih primerih pa je carski rez nujen za zagotovitev varnosti matere in otroka, zato je pomembno upoštevati zdravniška priporočila glede načina poroda.

Je naslednji porod po carskem rezu lahko vaginalen?

Da, v nekaterih primerih je naslednji porod po carskem rezu lahko vaginalen. Ta možnost se imenuje VBAC (vaginalni porod po carskem rezu) in se lahko izvede pod določenimi pogoji in z ustreznim zdravniškim nadzorom. Ali je VBAC primeren za posamezno žensko, je odvisno od številnih dejavnikov, kot so:

• Vzrok za prejšnji carski rez: Če je bil carski rez izveden zaradi specifičnega razloga, ki se v naslednji nosečnosti ni ponovil (na primer nepravilne lege otroka), je možnost za uspešen VBAC večja.

Vrsta vreznine maternice med carskim rezom: Najpomembnejši dejavnik pri ocenjevanju možnosti VBAC je vrsta reza, ki je bil narejen na maternici med prejšnjim carskim rezom. Nizkotransverzalni (vodoravni) rez, ki se nahaja na spodnjem delu maternice, pomeni manjše tveganje za rupture maternice in je bolj primeren za VBAC. Klasični (vertikalni) rez, ki poteka od vrha do dna maternice, pomeni večje tveganje in VBAC običajno ni priporočljiv.

• Časovni interval med porodi: Priporočljivo je, da med carskim rezom in naslednjim poskusom VBAC preteče vsaj 24 mesecev, da se maternica ustrezno zaceli.

Zdravstveno stanje matere in otroka: Zdravstveno stanje matere in ploda sta pomembna dejavnika pri odločanju o VBAC. Če nosečnost poteka brez zapletov in je otrok zdrav, se poveča možnost za uspešen vaginalni porod

Dostopnost medicinskega osebja in opreme: VBAC je treba opraviti v zdravstveni ustanovi z ustrezno usposobljenim osebjem in opremo, ki lahko ukrepa v primeru zapletov.

VBAC ima nekatere prednosti, kot so krajši čas okrevanja in manjše tveganje za zaplete v primerjavi s ponovnim carskim rezom. Vendar pa VBAC prinaša tudi nekatera tveganja, kot je ruptura maternice. Odločitev o VBAC je treba sprejeti v sodelovanju z zdravnikom, ki bo upošteval dejavnike, specifične za vsako žensko, in tveganja ter koristi, ki jih prinaša vaginalni porod po carskem rezu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta