Čas za vmesno osvežitev: Slovenska premiera prenovljenega hyundaia i20

Peter Pirkovič
21.01.2024 05:00

Prodajno priljubljen hyundai i20 je v prenovljeni izdaji že na voljo pri slovenskih trgovcih. V letošnjem letu načrtujejo prodajo 500 primerkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Model i20 ima nekaj oblikovnih osvežitev.
Peter Pirkovič

Na pol poti do nove četrte generacije je bil i20 deležen nekaterih posodobitev in izboljšav. Prvi stik z njim ne daje vtisa, da je oblikovno spremenjen, a so Hyundaijevi oblikovalci vendarle poskrbeli za nekaj svežih linij. Te je opaziti pri sprednjem in zadnjem odbijaču ter na maski, nova so tudi 16- in 17-palčna platišča, hkrati pa je vmesna prenova prinesla še tri nove barve zunanjosti (rumeno - Lucid Lime Metallic, sivo - Lumen Grey Pearl in modro - Meta Blue Pearl).

Potniška kabina prinaša številne nove materiale, nekaj barvnih vložkov, LED-osvetlitev in več digitalizacije. Malček je serijsko opremljen z 10,25-palčnimi digitalnimi merilniki in prav tako 10,25-palčnim osrednjim zaslonom na dotik, posodobljen multimedijski sistem pa omogoča, da se uporabniki z njim povezujejo preko Applovih in Android pametnih telefonov. Hyundai i20 je obogaten še z možnostjo brezžičnega polnjenja telefonov, na voljo so USB A- in C-vhodi, vgrajena je druga generacija sistema klica v sili, obenem pa velja omeniti še možnost posodobitve navigacijskega sistema na daljavo in 3-letno brezplačno naročnino za aplikacijo Bluelink, preko katere uporabnik na daljavo komunicira z avtomobilom. V ponudbi dodatne opreme je kupcem na voljo tudi ozvočenje Bose.

V fazi prenove ima i20 še nekaj več digitalizacije.
Peter Pirkovič

Vmesna prenova je bila primeren trenutek, da so i20 posodobili tudi z vidika varnostne opreme. Spisek Smart Sense varnostnih asistenc in sistemov je zdaj nekoliko daljši. Sistem za samodejno zaviranje v sili tako zdaj prepozna tudi kolesarja, prav tako je avto sposoben prepoznavati prometne znake, izboljšan je sistem ohranjanja vozila na voznem pasu, pri vzvratni vožnji bo i20 voznika opozarjal na prečni promet, med vožnjo pa na vozila v mrtvem kotu. Pri motorizaciji bolj ali manj vse ostaja enako. Hyundai i20 bo tudi v prihodnje na voljo z litrskim bencinskim turbo motorjem s 74 ali 88 kilovati moči. Slednji je dodatno elektrificiran z 48-voltnim blago-hibridnim sistemom in povezan izključno s 7-stopenjskim avtomatikom, medtem ko bo 6-stopenjski ročni menjalnik rezerviran le za šibkejšo turbo bencinsko verzijo. Na ceniku še vedno ostaja 1,2-litrski MPI bencinski motor z 62 kilovati moči in petstopenjskim ročnim menjalnikom, ki s ceno 16.800 evrov velja za najcenejšo različico modela i20.

Med kupci najbolj priljubljen (v preteklih letih) i20 T-GDi 100 stane začetnih 20 tisoč evrov, elektrificiran T-GDi 120 pa je v osnovi za 1600 evrov dražji. Obe izvedbi motorja je možno kombinirati s štirimi paketi opreme, ne pa tudi s paketom opreme N-Line, ki ga bodo v ponudbo uvrstili nekoliko kasneje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta