Paleta hyundaiev N: Našpičeni južnokorejci!

04.09.2021 05:00
Hyundai se pospešeno pripravlja na elektrifikacijo, a hkrati skrbno goji svojo prepoznavnost tudi na področju klasičnih športnih avtomobilov. Najcenejšega lahko dobite za 22.900 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hyundai i20 N, i30 N in kona N (foto: Vinko Kernc)
Vinko Kernc

Nov v ponudbi je i20 N, ki se zdi od vseh še najbolj agresiven, v veliki meri zaradi aerodinamike, ki je prinesla velike odprtine za pretok zraka spredaj, oster zadnji spojler in difuzor na zadku. Poganja ga 1,6-litrski turbo s 150 kilovati (specifična moč znaša 126 kilovatov na tono), pod pločevino pa so skrite številne ojačitve podvozja, trpežnejša sklopka šeststopenjskega menjalnika, mehanska delna zapora diferenciala in elektronika, ki med drugim ponuja tudi funkcijo N grin control za povečanje užitka v dirkaški vožnji.

Kona N je z izrazitim spojlerjem, velikim difuzorjem in dvema izpušnima cevema velikega premera še posebno agresivnega videza tudi zadaj. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Po treh letih so izdatno prenovili i30 N. Njegov motor zdaj zmore 184 ali 206 kilovatov, menjalnik pa je odslej lahko tudi osemstopenjski dvosklopčni. Delna zapora diferenciala je elektronska, vzmetenje je na novo kalibrirano in lahko tudi prilagodljivo, nova platišča so kovana, elektronika pa beleži tudi veščine vožnje voznika. Zunaj so mu spremenili odbijač, motorno masko in žaromete, v kokpitu pa je zdaj 10,25-palčni (prej osempalčni) osrednji zaslon.

Hyundai kona N (foto: Vinko Kernc)
Vinko Kernc

Prvič je na voljo tudi kona N z 206-kilovatnim motorjem in osemstopenjskim dvosklopčnim menjalnikom z elektronsko delno zaporo diferenciala. Tudi preostala mehanika je enaka kot pri i30 N, vključno z elektronsko nadzorovanim prilagodljivim podvozjem in zmogljivejšimi zavorami. Nižje nasajene kone N ne bo težko prepoznati, saj ima agresivnejšo zunanjost in notranjost: motorna maska, strešni spojler, 19-palčna kovana platišča, difuzor, športna sedeža, volanski obroč s tremi dodatnimi stikali za dirkaške užitke in aluminijaste stopalke.

Hyundai i30 N (foto: Vinko Kernc)
Vinko Kernc

Mali i20 N stane 22.900 evrov, s paketom Performance pa tri tisočake več. Ta paket doda mehansko zaporo diferenciala ter nekaj drugih dodatkov iz poglavja varnosti in udobja. Malo večji i30 N, ki ima verjetno največ tekmecev, a je le i30 na voljo v dveh karoserijah (kombilimuzina in fastback), stane 28.490 oziroma 29.190 evrov (fastback). Paket Performance, ki med drugim prinese večjo motorno moč in dvosklopčni menjalnik, stane dodatnih dobrih šest tisočakov.

Kona N, ki prav dosti tekmecev nima, stane 37.900 evrov, a ima že serijsko 206 kilovatov, osemstopenjski N DCT in bogatejšo opremo, zato paket Performance ni na voljo in zato je tudi doplačil bore malo; če bi doplačali za vse, vključno z dražjim od obeh paketov usnja (1750 evrov), bi naneslo dodatnih 3080 evrov. In kot smo pri nekaterih znamkah že vajeni: vsem zapisanim cenam je treba dodati 160 oziroma za kono N 180 evrov za prevoz in pripravo vozila.

Hyundai i20 N (foto: Vinko Kernc)
Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta