Videz in tehnika: Gre za tretjo generacijo i20

Vinko Kernc
30.11.2020 05:00
Hyundaiev i20 sodi v razred, ki ga pri nas (in še kje) suvereno obvladuje Renaultov clio. Novi i20 je pri nas naprodaj za od 13.130 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hyundai i20: oblikovno, opremsko in tehnično resen konkurent uveljavljenim evropskim znamkam.
Hyundai

Načrt je bil evropskemu trgu predstaviti i20 spomladi letos na salonu v Ženevi, a je premiero preprečil novi virus. Gre za tretjo generacijo tega sicer tudi zelo uspešnega avtomobila, ki ga, kot pravijo, izdelujejo v Evropi za evropske kupce.

V primerjavi z drugo generacijo, ki je bila na trgih od leta 2014, je novi i20 za pet milimetrov daljši, za 30 širši, za 24 nižji ter v medosju daljši za deaet milimetrov. Pri tem je masa avtomobila manjša za štiri odstotke, prtljažnik pa za 26 litrov večji.

Notranjost je za to znamko povsem nova. K sreči je nadzor klimatske naprave še vedno samostojen in tudi sicer je mehanskih gumbov dovolj. 
Hyundai

Zunanjost sledi novi Hyundaievi oblikovalski filozofiji, ki ji pravijo čutna športnost, zanjo pa so značilni ostrejše poteze, velika motorna maska, povezane zadnje luči, izrazito dvigajoča se podokenska bočna linija in v splošnem bolj agresiven videz.

V notranjosti takoj v oči padejo vzdolžne ravne črte, ki povezujejo zračnike, volanski obroč povsem novega videza, a tudi dva 10,25-palčna zaslona. Eden služi (digitalnim) merilnikom, drugi, ki je vidno večji kot doslej, pa infozabavnemu sistemu. Slednji je tudi precej višje nameščen, kar je dobra novica za ergonomijo in varnost pri vožnji, saj terja pogled nanj manj odvračanja pozornosti voznika s ceste. Za i20 pravijo, da je v tem hipu prvi med sebi podobnimi pri poglavju povezljivosti in varnosti. K povezljivosti sodita povezovanje pametnih telefonov obeh operacijskih sistemov (ios in android) in nadzor nekaterih funkcij vozila na daljavo s pametnim telefonom (bluelink), je pa ob tem treba opozoriti vsaj še na induktivno polnjenje telefonov, tri priključke USB in zvočniški sistem Bose.

Hyundai

Varnostnemu paketu pri Hyundaiu pravijo smartsense, vsebuje pa, med drugim, aktivni radarski tempomat s podporo navigacijskega sistema, sisteme za prepoznavanje prometnih znakov, za mrtve kote, za ohranjevanje prometnega pasu in za nadzor nad prečnim prometom zadaj, pa sistem samodejnega zaviranja s prepoznavanjem kolesarjev in podobno.

Hyundai

V naboru pogonov sta dva bencinska motorja, pri čemer je osnovni 1,2-litrski MPI z 61,8 kilovata, ki pride skupaj z ročnim petstopenjskim menjalnikom. Drugi je sodobni litrski turbo T-GDi, ki zmore 73,5 ali 88,3 kilovata. Pri tem motorju se je mogoče odločati med ročnim, dvosklopčnim DCT ali inteligentnim ročnim menjalnikom iMT, ki zna za zmanjšanje porabe goriva motor odklopiti od menjalnika. Litrski motor ima (šibkejši za doplačilo, zmogljivejši serijsko) tudi 48-voltno mikrohibridno tehniko, ki zmanjša porabo goriva za do štiri odstotke, hkrati pa ni združljiva z običajnim ročnim menjalnikom.

Hyundai

V uvodu omenjeni znesek je dovolj za osnovno različico 1.2 MPI life. Upoštevaje tri motorje in pet osnovnih paketov opreme je na voljo 12 kombinacij, pri čemer naj bi Slovenci največ posegali po motorju srednje moči 1.0 T-GDi (73,5 kW) z opremo comfort ali style; prvi stane 14.980 evrov, drugi pa 16.180. V prihodnjem letu naj bi pri nas prodali okoli 500 novih i20, v to število pa sta všteti tudi različici N line in N, ki prideta na slovenski trg spomladi.

Hyundai
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta