Cepilni kaos

02.10.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cepljenje zoper covid-19 v mariborskem UKC-ju
Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Verjetno je ni zavore, ki bi lahko upočasnila ljudski avtobus, ki se z divjo hitrostjo bliža prelomu na viaduktu. Neznanka je samo še, kdaj bo zmanjkalo asfalta pod gumami, pa bo država treščila ob skale. Cepljenje že nekaj časa ni več poglavitno gorivo v rezervoarju vozila brez zavor, ampak recimo temu - kvečjemu akumulator, ki dostavlja iskre za vžig ali, bolje rečeno, serije isker za vžig. In namesto gašenja, trezne krizne komunikacije, pritiska na zavore, v naši državi dobi zadeva pospeške, kopico neustreznih komentarjev in izvajanj ter proteste proti novinarjem. Narobe svet in vijuganje v kaos.

Da je slovenska cepilna strategija zabredla v močvirje, od koder sproža reaktivne pline, je danes dokazano vsaj toliko kot dejstvo, da cepiva delujejo proti epidemiji. Strokovna skupina brez dvoma dela in deluje na podlagi vseh razpoložljivih podatkov in informacij, a njena naloga ni strateško komuniciranje, za to bi morale poskrbeti druge stroke, predvsem pa to početi dosledno. Tako pa se včasih odločitve komisije ne le prezrejo, ampak upogibajo po meri politike, kar je tudi že znano.

Kaj bi pričakovali od pilotov epidemije po nesrečnem primeru smrti, ki je morda povezan s cepivom Janssen? Predvsem ne izmikanj in pranja vesti s strokovno skupino vred. Da, v zapisnikih res obstaja zapis, da je to cepivo manj primerno za mlajše. Vsa vektorska cepiva so, a očitno je umanjkalo jasno navodilo tistim, ki cepljenje izvajajo, in tistim, ki vsak dan pojasnjujejo in svetujejo zaskrbljenim ljudem, s katerim cepivom naj se cepijo. Še manj je na mestu valjenje krivde na strokovno skupino, ki je že tako preveč izpostavljena in na udaru javnosti. Strokovna skupina je tukaj zato, da dostavlja strokovne rešitve, pri nas pa je poleg vsega ostalega strelovod za gnev ljudstva, tudi ko gre za odločitve, ki jih ni sprejela. Tako je cepljenje s cepivom Janssen, za katero je, čeprav Evropska agencija za zdravila še ni sprejela jasne odločitve, kaj z njim, marsikje odsvetovano za mlajše ženske, izključno politična odločitev pa je bila, da pospeši cepljenje prav s tem cepivom. Na eni od sej vlade se je kar naenkrat in brez posveta s stroko določilo, da cepljenje s tem cepivom že takoj izpolni pogoj C. Pa četudi se imunost razvije šele čez dva tedna. Še vedno je možnost za zaplete majhna, a ob dejstvu, da je mRNK-cepiv v državi čisto dovolj, je takšno spodbujanje za cepljenje z vektorskim cepivom popolnoma nepotrebno tveganje. Ker primer mladega dekleta je še več kot ena tragična smrt, je absolutno več kot statistika, je tudi odvračanje od cepljenja in sejanje strahu med tiste, ki so se že cepili. In z vektorskimi cepivi so v Sloveniji v nekaterih cepilnih centrih cepili celo mlajše od 18 let. Za kar nobeno od vektorskih cepiv sploh ni registrirano. Dobrodošli v slovenski cepilni kaos, kjer izgovorov več ni.

Edina dobra vest ta teden je, da je podjetje Merck verjetno razvilo prvo učinkovito zdravilo za covid-19. Upajmo le, da ne gre za še en piarovsko napihnjen podatek in da bo zdravilo res učinkovito. Do takrat pa - dobrodošli v kaos.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta