Clio ob tržni prestol

Janez Kovačič Janez Kovačič
14.12.2022 05:00

Slovenski avtomobilski trg je letos vseskozi v minusu, z njim pa je strmoglavil tudi clio, dolgo časa najuspešnejši avtomobil pri nas

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renault clio, avto, ki nastaja v novomeškem Revozu, po desetletjih sestopa s prestola najbolje prodajanega avtomobila na slovenskem trgu.
Wikipedia

Slovenski avtomobilski trg je letos tako rekoč ves čas v negativnem. To je značilno tudi za številne druge trge v državah Evropske unije (EU), vendar ne za vse. V minusu je bil slovenski trg tudi novembra, pri čemer pa ni mogoče spregledati nekaterih posebnosti, ki bistveno spreminjajo podobo slovenske avtomobilske krajine.

Po statistiki, ki jo za sekcijo za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije pripravlja podjetje Ardi, je bilo novembra pri nas prodanih 3623 osebnih avtomobilov oziroma 12,1 odstotka manj kot novembra lani. Na letni ravni, torej v enajstih mesecih, je bil minus še večji - prodaja je upadla za 14,8 odstotka na skupaj 43.814 vozil. Letos gredo najbolje v promet manjši športni terenci (SUV), saj se je zanje odločilo 12.057 kupcev, za srednje velike avtomobile te vrste 8146, za velike pa še 3717. To pomeni, da njihov skupni tržni delež presega 50 odstotkov, in nič ne kaže, da bi se povpraševanje po teh avtomobilih tudi v prihodnje uneslo. Po drugi strani se zmanjšuje prodaja malih avtomobilov in avtomobilov nižjega srednjega razreda, prav tistih, ki so bili nekoč pri nas med najbolje prodajanimi.

Tesla Y tudi po enajstih mesecih ostaja najbolje prodajano električno baterijsko vozilo v Sloveniji.
Wikipedia

Med dvajseterico avtomobilskih tovarn so v letošnjih enajstih mesecih zabeležile plus le štiri - Toyota, Opel, Mercedes-Benz in Jeep. Največji padec prodaje v tem času so imeli pri Renaultu, Nissanu, Suzukiju in podobno. Tudi izrazit padec prodaje renaultov je pripomogel k temu, da se je z mesta najbolje prodajanega avtomobila poslovil clio. Ta je bil desetletja slovenski avtomobilski tržni prvak. Opazno je bilo, da je bil že septembra ob titulo, toda na letni ravni je še obdržal prvo mesto. Oktobra in novembra pa je občutno zaostal najprej za škodo octavio, novembra pa še za Volkswagnovim T-rocom in na letni ravni pristal na tretjem mestu. Če je statistika točna, potem se je novembra s prodajo zgolj 61 vozil uvrstil na zadnje mesto med deseterico najbolje prodajanih avtomobilov.

Še o električnih baterijskih avtomobilih, tistih, ki naj bi bili v velikem zagonu. V enajstih mesecih se je zanje odločilo 2064 kupcev, lani pa 1607. To pomeni, da njihov tržni delež ostaja malenkost pod petimi odstotki, kar je v primerjavi z lanskim obdobjem precejšen skok, toda primerjava z zahodnoevropskimi trgi kaže, da v tem pogledu še vedno močno zaostajamo. Najbolje je šla letos v promet tesla Y, sledili pa so škoda enyaq iV, VW ID.4 in renault twingo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta