Precej neverjetno, a drži: Kupci so, avtomobilov pa ni

Janez Kovačič Janez Kovačič
27.05.2022 05:00

V Evropski uniji in Sloveniji se v zadnjih mesecih ni nič spremenilo - prodaja je skromnejša predvsem zaradi manka avtomobilov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dacia spring se počasi preriva v ospredje in glede na ugodno ceno se lahko zgodi, da bo kmalu v samem vrhu prodaje električnih avtomobilov.
Tovarna

Evropska unija (EU) in Slovenija se vsaj v avtomobilskem pogledu ujemata. V letošnjih štirih mesecih se je prodaja avtomobilov tako pri nas kot tudi v uniji zmanjšala, enako je bila aprila. In nič ne kaže, da se bo krivulja kaj kmalu obrnila navzgor, saj je kupcev očitno dovolj, avtomobilov pa premalo.

V četrtem letošnjem mesecu je prodaja novih osebnih avtomobilov v EU upadla za 20,6 odstotka. To je največji letošnji padec, že deseti zaporedni. Aprila je bilo v uniji prodanih 684 tisoč avtomobilov oziroma je bil to eden najskromnejših aprilov v zadnjem desetletju. V minusu so bili vsi največji trgi, tisti, ki tako ali tako bistveno vplivajo na avtomobilsko dogajanje: v Nemčiji se je prodaja zmanjšala za 21,5 odstotka, v Italiji še za višjih 33 odstotkov in v Franciji za 22,6 odstotka.

Na letni ravni, torej v štirih mesecih, se je število kupcev v EU zmanjšalo za 14,4 odstotka. V tem obdobju je bilo prodanih 2,93 milijona avtomobilov. Tudi v tem času je bila v ospredju Italija, kjer je posel upadel za 26,5 odstotka, francoskih kupcev je bilo za 18,6 odstotka manj, medtem ko jo je Nemčija odnesla še kar dobro, saj se je prodaja zmanjšala za "le" devet odstotkov. Pri tovarnah oziroma avtomobilskih skupinah je v tem času vodstvo zadržal koncern Volkswagen (VW), ki pa je padel za 18 odstotkov. Še večji padec je v tem času zabeležil koncern Stellantis (minus 26 odstotkov), medtem ko jo je skupina Renault (še Dacia, Alpine in AvtoVAZ) odnesla nekaj bolje, saj je bil padec "le" 10,5-odstoten ...

Med malimi športnimi terenci je pri nas v dokaj prepričljivem vodstvu Volkswagnov T-roc.
Tovarna

Slovenija zvesto sledi tem trendom. Aprila se je prodaja po podatkih družbe Ardi zmanjšala za 8,4 odstotka (3918 vozil), medtem ko je bil padec v letošnjih štirih mesecih precej večji, in sicer 18,9-odstoten (16.670 vozil). Tudi letos se nadaljuje tisto, kar je bilo očitno že lani: kupcev športnih terencev različnih razredov oziroma velikosti je vse več, občutno pa se zmanjšuje zanimanje za majhne avtomobile in tiste nižjega srednjega razreda. Letos je bilo tako prodanih 4716 malih športnih terencev in 3246 srednje velikih, hkrati pa še 1351 velikih. Njihov skupni tržni delež že presega 45 odstotkov in glede na modelsko ponudbo velike večine avtomobilskih tovarn je precej jasno, da se bo njihov stampedo nadaljeval tudi v prihodnje.

Ker so baterijski električni avtomobili v ospredju, je nujen tudi pogled na ta del avtomobilskega trga. Aprila jih je bilo pri nas prodanih 113, marca 256, februarja 144 in januarja 153. Četrti letošnji mesec je bil v tem pogledu najskromnejši, kar ni dobra napoved za naprej. Letos si je te avtomobile pri nas omislilo 666 kupcev, lani pa 444, kar je spodoben, ne pa izjemen skok. Tesla Y ostaja tudi po štirih mesecih najbolje prodajano električno vozilo, toda vse bolje gre v promet dacia spring, ki je ta hip najcenejši avtomobil te vrste pri nas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta