(TEST) Renault kadjar je dokaz, kako silovito hitro se spreminjajo pričakovanja trga in kupcev

Janez Kovačič Janez Kovačič
03.06.2022 05:00

Stampedo športnih terencev in dejstvo, da spada med starejše v ponudbi francoske avtomobilske tovarne, mu ne more koristiti. V resnici so mu naložili veliko za čase, kot so sedanji avtomobilski, nedvomno preveč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srednje velik kadjar se vozi v izjemno konkurenčnem razredu, gotovo se tudi navzven pozna, da je njegovo rojstvo kar oddaljeno.
Vinko Kernc

Kadjar, načeloma športni terenec ali tudi križanec, je avto, ki je nastal v časih in okoliščinah, ko so pri francoski avtomobilski hiši razmišljali drugače, ko sta bili strategija in modelska filozofija občutno drugačni, kot sta danes, ne nazadnje so bili tam povsem drugi ljudje, kot so sedaj. Ni vprašanje, ali je dober ali slab, pač pa, koliko ustreza prevladujočim trendom v tem avtomobilskem razredu. In prav zaradi tega nima ozkih luči spredaj in zadaj, tako značilnih za sedanje športne terence, nima kupejevskega karoserijska kroja, kot ga ima precejšnja večina v zadnjem času, še manj je njegova svetlobna kulisa na zadku nekaj, kar si (morda) zapomniš. Je in bo očitno vse do svojega konca ostal športnoterenski klasik.

Notranjost je temna, ne pa temačna in z multifunkcijskim zaslonom, ki je po obliki in velikosti drugačen od tistega v drugih (sodobnejših) renaultih.
Vinko Kernc

Oznaka black edition napoveduje notranje okolje. In v resnici je temačno, po svoje tudi elegantno, pa vendarle malo prepusto. Tisto, kar kadjarja verjetno najbolj in tudi najbolj očitno loči od drugih sodobnejših renaultov, sta velikost in tudi oblika multifunkcijskega zaslona. Je relativno majhen in pravokoten, medtem ko se drugi iz te hiše že precej časa dokazujejo s pravim pokončnim televizorjem. Odlagalnih prostorov ne manjka, so pa zvečinoma majhni.

Tim Kernc

Ergonomiji ni kaj očitati, zadaj bi pričakoval več prostora. Fino je, ker se zadnji sedeži podirajo tudi iz prtljažnika, pri čemer je dno ravno. Prtljažnik ima uporabno dvojno dno, zato nakladalnega roba ni. Nazaj se vidi solidno.

Vinko Kernc

Kljub višini in nekaj večji oddaljenosti od tal se kadjar tudi ob nekaj hitrejši vožnji ne nagiba; podvozje je prijazen kompromis, ki pripomore k udobni vožnji, kar je na slovenskih cestah precejšnja prednost. Menjalnik in motor, bencinski štirivaljnik, ponujata solidne zmogljivosti – nič izjemnega ne v dobrem ne v slabem. Kar presenetljivo visoka je končna hitrost.

Vinko Kernc

Kljub vsemu, kar je prinesel še vedno dokaj novi protokol o merjenju porabe in vsem drugem (WLTP), je razlika med tistim, kar obljublja tovarna, in dejanskim, vsaj liter, marsikdaj celo več. Je pa ta renault vendarle tipičen športni terenec sedanjih časov, saj nima pogona na vsa štiri kolesa – kot večina. In malenkost, ki to tudi ni – v dnu je zasilno rezervno kolo, ki ga zmoreš sam in v najbolj nemogočih okoliščinah zamenjati, a je treba zanj doplačati 130 evrov ...

Tim Kernc

Kadjar je eden od tistih avtomobilov, ki dokazujejo, s kakšno silovitostjo se spreminja avtomobilska industrija, z njo pa potrebe, pričakovanja, tudi okus kupcev. Nič nima preveč, niti presežka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta