Čudežev ni

Rok Kajzer
04.11.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kako neznosno je postalo v državi, ki je v svojih najboljših letih veljala za vzor ne samo za države nekdanje Jugoslavije, pač pa tudi nekdanjega vzhodnega bloka, kažeta vsaj zadnji dve intervenciji. Glasno in argumentirano sta se ob nevzdržnem stanju v državi oglasila oba nekdanja predsednika (Milan Kučan in Danilo Türk), ostro bi se brez najmanjšega dvoma odzval tudi tretji, Janez Drnovšek, če bi še bil med nami. Da drvimo v avtoritarnost, so jasno povedali člani komisije za človekove pravice pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Vseh intervencij iz EU ne bomo niti omenjali.

Da je vlada Janeza Janše že dolgo v visokih obratih, značilnih za nekdanji socialistični sistem, ni več nobena novica. Brezobzirni pritiski na medije, kakršnim bi zagotovo ploskali kakšni trdorokci sovjetskega tipa, nespoštovanje zakonske ureditve in vladanje z odloki mimo zakonodajnega telesa, ob katerem poslanci koalicije mirno molčijo, kot da bi bili še vedno delegati kakšne vzhodnjaške ljudske skupščine, neznosni pritiski na pravosodje, ogabna diskreditacija vsakogar, ki si drzne kritizirati poteze vladajoče partije, in seveda čistke v policiji. Ker če kaj, avtoritarna oblast potrebuje ubogljiv represivni aparat.

Kako globoko smo zabredli, kaže že to, da funkcijo predsednika republike de facto opravljata dva nekdanja predsednika in da zakonodajno čast in oblast rešuje akademski odbor. Da delovanje Ukoma in ministrstva za kulturo zaradi njune škodoželjnosti in nesposobnosti popravlja Društvo novinarjev Slovenije, ki zbira denar za STA. Ki si je vlada nikakor ne uspe podrediti. Tudi zato gnusni napadi nanjo, kakršnega si je privoščil poslanec SDS Jože Tanko, ki se je na twitterju spraševal, ali se financirajo iz črnih fondov. In to v trenutku, ko so kolegi na STA izčrpani, na robu zmogljivosti, skupaj s svojimi družinami pa v primežu negotovosti. Oblastniška aroganca brez primere.

A tako, kot bo šla mimo ta Tankova ogabna "intervencija", tako bodo šle mimo besede nekdanjih predsednikov in tudi izjava akademikov. Kot gredo mimo vse afere, povezane z oblastjo, ki serijsko prihajajo na dan. Kot gre mimo vnovično rekordno zadolževanje, rušenje temeljev EU, razgrajevanje demokracije in vse kanalizacijske objave predsednika vlade in njegovih oprod na družbenih omrežjih. Kot gre mimo tudi to, da je oblast v celoti zavozila spopad z epidemijo in da zdaj žanje posledice. Tako kot v prejšnjih valovih bodo tudi v tem valu želi predvsem človeška življenja. Bližamo se številki 5000. Zaradi nesposobnosti, arogance in brezčutja. Zaradi obglavljenja stroke.

Akademiki so prst uperili v pravo smer, proti poslancem koalicije. SMC in NSi (in Desusa). Če kaj ne bo šlo mimo, je to, da bodo odgovorni za to, da so pomagali državo potisniti v, kot pravijo akademiki, avtokracijo, ki vodi v anarhijo in kaos in naposled v totalitarizem. A čudeži se ne dogajajo. Poslanci koalicijskih strank ne bodo ustavili rušenja ustavne ureditve. Povedano drugače: ni jim mar za državo, še manj za državljane. Skrbi jih samo za politično preživetje in lastno ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta