Da vaš pes ne bo lulal po preprogi, uporabite ta vonj

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
15.02.2023 03:00

To, kar ljudem diši, psom smrdi in obratno. Za nas je vonj po urinu odbijajoč, za kužka pa vir informacij. Nam citrusi dišijo, pse odganjajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ne boste verjeli, toda tudi vašemu pasjemu ljubljencu določene stvari enostavno smrdijo. Zavedati se je namreč treba, da je pasji vonj popolnoma drugačen od človeškega, je namreč veliko bolj izrazit. Gre za najbolj razvit čut, saj imajo psi med 150 in 300 milijonov vohalnih celic, kar je precej več, kot pri človeku, ki ima (le) pet milijonov teh celic. Zato lahko psi prepoznajo vsak vonj, ki ga zaznajo v zraku ali na tleh. Odličen vonj pa jim omogoča, da natančno določijo, kje se določene vonjave tudi nahajajo. Prav zaradi tega so štirinožci sposobni iskanja pogrešanih, odkrivajo opojne snovi, zato dobro "služijo" tudi policiji, ponekod v zdravstvu pa jih uporabljajo celo za odkrivanje bolezni pri ljudeh, kot je denimo rak.

Nam diši eno, njim drugo

Se pa okusi glede vonjav med ljudmi in psi zelo razlikujejo. Nam prijetna vonjava je lahko psu vse prej kot to. Podobno velja tudi obratno - kar psu diši, človeku ne. Takšen primer sta urin in blato, ki imata pri ljudeh zelo odbijajoč vonj. Pri psih so te vonjave dobrodošle, saj so vir najrazličnejših informacij, po mnenju strokovnjakov celo nekakšna komunikacija z drugimi psi. Zato se ne čudite, da bo vaš ljubljenec mesto, kjer bo s smrčkom zaznal vonj po urinu drugega psa, najprej pošteno prevohal, nato pa ga še sam označil.

Shutterstock

Od parfumov do citrusov

In katere vonjave, ki so nam prijetne, našemu kosmatincu ne ustrezajo? Izbrali smo šest najbolj neprijetnih:

Parfumi imajo zelo izrazit vonj. Vsebujejo veliko količino kemičnih spojin in vonjev, ki jih psi ne marajo, poleg tega pa prekrivajo naraven vonj, po katerem vas pes prepozna.

• Ste opazili, da se vam vaš ljubljenec med urejanjem nohtov izogiba? Razlog tiči v ostrem vonju acetona, odstranjevalca laka z nohtov, ki velja za enega najbolj motečih vonjev za občutljiv pasji nos. Odločite se za odstranjevanje laka za nohte brez acetona, predvsem pa hranite vse kozmetične izdelke stran od psa, najbolje v omari.

• Tudi čistila, s katerimi vzdržujemo čistočo v našem domu, so precej moteča za hišnega ljubljenca. In čeravno nam katero od čistil, predvsem z vonjavami, prijetno diši, našemu kužku zaudarja. Zato velja nasvet, da se čiščenja stanovanja lotite, medtem ko drug družinski član kosmatinca pelje na sprehod ali ga pustite, da se igra v vrtu. Stanovanje pa po čiščenju še temeljito prezračite.

Čistila, s katerimi denimo mažete parket, hranite nekje, kjer ne bodo dosegljiva kužkom, hkrati pa poskrbite, da ljubljenca med čiščenjem ne bo v stanovanju.
Heimhelden.de


• Ste vedeli, da vonj po citrusih psom ni ljub? Zato veterinarji odsvetujejo predvsem uporabo eteričnih olj z vonjem po citrusis. Na trgu sicer obstajajo sredstva, ki vsebujejo vonj po citrusih, s katerimi naj bi lastniki svojim ljubljencem preprečili uriniranje v stanovanju ali na dvorišču.

Shutterstock


• Vonj po jabolčnem kisu je za psa zelo odbijajoč, čeravno je zelo učinkovit pri preprečevanju neprijetnega vonja, tudi pri kužkih. Če ga uporabljate v ta namen, ga je treba nujno razredčiti z vodo, s tem se vonj omili, svetujejo veterinarji.

• Oster in neprijeten vonj po čiliju povzroči draženje dihal, srbenje v smrčku in nenehno kihanje pri psu. Zato velja nasvet, da čili hranite tam, kjer ga pasji nos ne bo zaznal, na primer v shrambi ali kleti.

Čili ima zelo moteč vonj, ki lahko povzroči tudi nenehno kihanje pri psu.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta