Dragocenost, ki gre iz omare na vrt in nato spet v omaro

Andreja Kaučič
30.04.2017 22:57
Stara semena so naša prihodnost, saj bodo iz njih nekoč vzklili pridelki – zdrava hrana za naslednje rodove, poudarja ekološka kmetovalka Milka Koren. Pokukali smo v njeno omaro, v kateri hrani dragoceno zapuščino, ki prehaja iz roda v rod.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Osebni stik s semeni

"Številna semena sem prejela od svojih staršev, prehajala so iz roda v rod, kot je bilo običajno, za kar sem zelo hvaležna. V sortno listo nam je uspelo vpisati enajst sort paradižnikov, česar si nisem nikoli predstavljala. Paradižniki tako dajejo naši kmetiji dodano vrednost, saj so bili vzgojeni pred pol stoletja ali več z isto tehnologijo kot takrat – seme se odbere od najboljših rastlin in potem se opazuje. Če obdrži značilnost lepega, je to tista rastlina, ki je primerna za nas in se bo tudi v naši mikroklimi dobro obnesla,"
"Kakovostna semena se morajo tudi kakovostno označiti in shraniti na primernem, zaprtem mestu, kjer ni pretoplo, presvetlo in je zavarovano pred molji, mišmi in drugimi škodljivci. Tako shranjena semena zdržijo več let,"
"Nekdaj je bilo tako ravnanje po vaseh samoumevno, danes smo precej bolj egoistični in vse hranimo zase,"
"Dobro je namreč, da imamo s semeni stik, jih obravnavamo kot nekaj živega in z njimi lepo ravnamo."

Daljša pot do ravnovesja

"Veter, dež, toča, mraz ter ptice in druge živali so del narave. Če se odločimo za ekološki vrt, ne smemo pričakovati, da bo vse idealno. Ravnovesje se vzpostavi šele v določenem času in zato se ne smemo prestrašiti nekaterih škodljivcev. Medtem ko zatiramo uši, lahko pobijemo tudi dobre vrtne pomočnike, na primer pikapolonice. Dovoliti moramo torej škodljivcu, da naredi nekaj škode, seveda pa moramo biti pozorni in opazovati. Tudi gož je recimo vrtni pomočnik, ki čisti teren in uničuje voluharja, zato ne smemo ravnati panično. Enako velja za ježka in krastače. Namesto da jih preganjamo, jim dajmo možnost, da preživijo; ustvarimo kompostni kup z dračjem in kamni, kjer bodo te živali našle svoj prostor,"
Več o modi v svetu rastlin, današnjem pomenu videza in okusa plodov, ter o tem, katere vrtnine ekokmetovalka Milka Koren najbolj priporoča za vzgojo na balkonu, preberite v pomladanski številki revije LEP VRT & naravna lekarna. Nove naročnike čaka tudi praktično darilo. Preverite na
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta