Festival Arsana: Koncert kitarskega virtuoza Maka Grgića

Mitja Gobec
28.07.2017 14:32

Ob poplavi zvrsti glasbe za kitaro je igranje klasične glasbe z akustično kitaro prava poslastica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prvi v nizu Klasični mojstri festivala Arsana je bil koncert kitarskega virtuoza Maka Grgića. Po zaključenih študijih v Evropi je odšel v ZDA in v Los Angelesu tudi doktoriral. Sedaj je asistent predavatelj na Thornton School of Music v ZDA.
Koncert izvirnih ali za kitaro prirejenih skladb je obsegal manj znane virtuozne kompozicije baročnih mojstrov - G. Zamboni Romano, Sonata VII (v izvirniku pisana za lutnjo); J. S. Bach, Sonata za violino v d-molu; A. Scarlatti, Sonata -, skladateljev romantike - A. Barrios, Katedrala; I. Albeniz, Asturias - in skladateljev sodobnikov z izborom popularne in filmske glasbe: L. Bernsteina Somewhere/Tonight, Makedonca M. Tadića More Čiko, Venezuelca A. Laure Šest v desno, P. Methenyja Letter from home, Španca F. Tarrege Lagrima (Solza), A. Ginastera Sonata za kitaro ter Kondorjev let.
Mak Grgić je pokazal v svoji igri vrhunsko virtuoznost predvsem v široki dinamični paleti - od pianissima do forte. Izjemna tehnika desne roke je pričarala plastičnost izvedb, kjer je bila jasno izpostavljena tema v visokih strunah, v spremljavi pa tišji sočasni ali razloženi akordi.
Ob poplavi zvrsti glasbe za kitaro je igranje klasične glasbe z akustično kitaro prava poslastica, ne samo za nas poslušalce, v igranju je užival tudi umetnik. Tako smo doživeli na letošnjem festivalu Arsana enega od vrhuncev.
Mladi kitarski virtuoz, po materi Slovenec, po očetu Hrvat, nedvomno sodi med svetovno elito poustvarjalcev s tem inštrumentom. Redno ima "v zalogi" literaturo za štiri celovečerne koncerte! Odlična akustika slavnostne dvorane na ptujskem gradu nam je (brez ozvočenja) ponudila tudi slušno in vizualno čudovito doživetje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta