Fonsi vas gleda, vi pa njega ne

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
01.12.2017 12:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Rečem Mišo Kovač in se boste takoj spomnili kašnega njegovega večnega hita. Ali pa Dan ljubezni in Ditka Haberl in Pepel in kri - 41 let je minilo od tedaj, pa babice skupaj z vnuki znajo na pamet refren To je bil tvoj dan ljubezni, najlepši dan, ki ne mine nikdar ... To so bili časi! Pevci in pesmi, ki smo si jih zapomnili. Elvis, Beatles in tako naprej.
Novodobni hitmejkerji so, vsem klikom navkljub, v podrejenem položaju glede na nekdanje estradnike. Tehnologija ogromno da, še več jim vzame. Če vprašate mladino, kdo je Luis Fonsi, bo približno polovica pred nerešljivo uganko, podobno tisti, kdaj bo konec življenja na Zemlji. Fonsi??? Ko izustimo Despacito, potem je to druga pesem (njen naslov pomeni počasi). Portoričan je z njo bliskovito osvojil srca poslušalcev polovice sveta. Štiri in pol milijarde ogledov na portalu Youtube, rekord nad rekordi. Pa mali milijon priredb, ki so postale uspešnica, vključno z Nikino Fejst pomale (Pomale, pomale, ideva pomale ...). Skoraj je ni slovenske punce, ki se zaradi Despacita ne bi naučila osnov španščine. Billboard je komad uvrstil med pet najboljših latinoskladb vseh časov. Toliko o kompjuterski popularnosti. Realnost je drugačna.
Fonsijevi oboževalci, bilo naj bi jih na milijarde, težko dvignejo svojo zadnjo plat in odidejo iz topline svojega doma. Despacito ni ogrel Zagreba, ker je bilo prodanih premalo vstopnic, baje samo tisoč. Glasbeni navdušenci, tudi Slovenci, Fonsija obožujejo na ekranu. Mimogrede, tip ni slab pevec, sploh pa on ni samo in zgolj Despacito. Ni pa res, da mladi ne bi s prstom mignili zanj. Prav to, da migajo samo s palcema, je njihova največja težava. Ko pa je treba na barikade in reči bobu bob, poniknejo v virtualni svet polresničnosti in neresničnosti. V beograjski Areni je Fonsija pričakalo tri tisoč lunatikov. Se ga bomo čez leto dni še spomnili? Kaj neki že je Gangnam Style? Je pa ob poplavi uvoženih kvazihitov prav fino, da je beltinški Vladek razprodal tri zaporedne decembrske koncerte v Cankarjevem domu (z delovnim naslovom Kaj naj ti prinesem, draga?). Podvig, ki v Ljubljani ni uspel niti Michaelu Jacksonu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta