Footgolf - najmlajši šport v najstarejšem mestu

Martina Leljak
13.07.2017 12:43

Footgolf je kombinacija nogometa in golfa, nogogolf torej ali nožni golf. Med obvezno opremo igralca sodijo majica z ovratnikom, hlače do kolen in dokolenke. In seveda žoga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Footgolf bi v slovenščino lahko prevedli kot nogogolf ali nožni golf. To je šport, pri katerem žogico za golf zamenjamo z nogometno žogo, ki je ne udarjamo s palico, temveč z nogo. Igralci za igranje footgolfa uporabljajo igrišče z devetimi ali osemnajstimi luknjami, ki se razprostira na 2500 metrih. Iz golfa izvirajo še natančnost, pravila igre, vedenja in oblačenja. Med obvezno opremo sodijo majica z ovratnikom ali polo majica, hlače do kolen in dokolenke. Kot obutev so primerni dvoranski športni copati ali copati za umetno travo.
Igra običajno traja dve uri in pol. Zmagovalec je tisti, ki z najmanj udarci spravi žogo v luknjo. Velikost lukenj je prilagojena velikosti žoge. Vsak igralec ima svojo žogo, v igralni skupini pa so štiri osebe, ki sebi in drugim štejejo število udarcev, zato sodnik običajno ni potreben. Štejejo vsi namerni udarci. Če igralec premakne lastno žogo med iskanjem ali pripravljanjem na udarec, dobi kazensko točko. Med igro je treba počakati, da se žoga popolnoma ustavi. Tudi če piha veter, žoge ni dovoljeno ustavljati.

Zabavo je začel Nizozemec

Gre za šport, ki se je z nekaj osnovnimi pravili igre in oblačenja pojavil leta 2008 na Nizozemskem. Kot izumitelja največkrat omenjajo nekdanjega nizozemskega nogometaša Willema Korstena. Ta je v času igranja za angleški Tottenham Hotspur s soigralci po treningih pogosto tekmoval, kdo lahko najhitreje zbrca žogo od igrišča do slačilnice.
Prvo svetovno prvenstvo so priredili leta 2012 na Madžarskem, drugega pa štiri leta kasneje v Argentini. V Slovenji je footgolf prisoten zadnja tri leta, k nam ga je pripeljal Matija Brodnjak, predsednik Footgolf kluba Ptuj. Brodnjak se je s tem športom srečal po naključju, ko mu je prijatelj pokazal posnetek igre. Nekaj mesecev kasneje se je s športnim novinarjem Jožetom Mohoričem prvič preizkusil v igranju footgolfa na ptujskem igrišču za golf, takrat še brez zarisanih lukenj. Footgolf ga je takoj prepričal: "Igranje na urejenem igrišču za golf, malce tekmovalnosti in zabava s prijatelji so bile tiste tri stvari, ki so najpomembneje vplivale na mojo odločitev, da iz ideje naredimo športno aktivnost, v kateri bomo uživali svoje veteranske dni."

Vljudni gostje golfistov

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta