Ford focus karavan z Active X: Pogled proti sončnemu zahodu

Artur Švarc
01.03.2023 04:00

Tudi Ford Focus je vrsta, ki se poslavlja – eden zadnjih je karavan v malce bolj trpežni maniri Active X.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Focus karavan z Active X je od tal dvignjen za dobre tri centimetre in kot tak nalašč za ceste, ki niso niti makadami. 
Artur Švarc

Spremenjene navade kupcev, ki kar hlastajo za križanci in pravimi SUV, so pokončale marsikateri avtomobilski segment ali pa ga naredile povsem zanemarljivega, kar velja tudi za karavane C-segmenta, in niti focus tega ne more spremeniti, pa čeprav je bil še pred kakimi desetimi leti najbolj prodajan avto na svetu.

Zadnja generacija je lani doživela oblikovno prenovo, ob novi maski in zajetnih vstopnikih za zrak na strani so tu še samoumevno nove LED-luči. Še bolj nišna rešitev je različica Active X, ki pomeni nekaj več avanturističnega duha v treh centimetrih več odmika od tal in plastičnih obrobah kolesnih lokov. Ravno dovolj, da na cestici do vinograda, ali če vam občina še ni asfaltirala poti do doma, z dnom avtomobila ne kosite višje trave ali odbijate kamenčkov, ki poskakujejo z makadama.

Prav za slabše površine ima vozna elektronika dva dodatna programa Trail in Slippery, ki malce lepše razporejata navor na kolesih in krotita potencialno vrtenje koles v prazno, ko je cesta mokra ali podlaga ni asfaltirana.

V notranjosti po prenovi najdemo večji zaslon infotainmenta, ki meri 13,2 palca. Zaslon je že na prvi pogled velikanski in precej poenostavi predhodno tapkanje po manjšem predniku s še manjšimi ikonami. Je tudi opazno hitrejši, se pa niti pri Fordu niso mogli upreti in so nanj prestavili praktično vse klasične gumbe – tudi klimatsko napravo. Saj ne da jo nastavljamo vsakih pet minut, a vklapljanje osnovnih funkcij zahteva preveč taktilne in vizualne pozornosti proč od ceste.

Notranjost ima novi 13-palčni zaslon, največji v razredu, tudi merilniki so digitalni. 
Artur Švarc

Vozniku so na voljo digitalni merilniki, odlagalna mesta so vzorno razporejena, ergonomija je dobra, tudi prostora na zadnjih sedežih je precej več kot v na primer Stellantisovi konkurenci, velikanski pa je tudi prtljažnik – v osnovi meri 575 litrov, dodatni del pripada še prostoru pod dvižnim dnom, ki je prilagojeno za bolj mokre in umazane stvari, kot so na primer blatni čevlji. Skupaj nanese kar 635 litrov.

Ko gre za pogon, lahko razmišljamo o racionalizaciji ponudbe, saj je običajni focus na voljo le z enim dizelskim in enim bencinskim motorjem. Trivaljnik s prostornino enega litra je bil pred leti predstavljen s precej skepticizma med potencialnimi vozniki, potem pa se je s številnimi nagradami in tudi močjo 92 kW (125 KM) izkazal kot zelo uporaben, dinamičen mlinček. Ni neki dirkaški biser, a je za voznika, ki ve, zakaj kupuje tak avto, več kot dovolj. Nekaj malega moči mu dodaja še blagohibridni sklop preko zaganjalnik z 11,5 kW, moč pa se na sprednja kolesa prenaša preko sedemstopenjskega menjalnika​ Powershift. Ta sicer ni bliskovit, a večinoma zadovolji vse želje voznika, tudi ko želi malce bolj pritisniti na plin. Odvisno od dnevnega navdiha se poraba v povprečju giblje pri sedmih litrih.

Prtljažnik meri kar 635 litrov, pod dnom pa je prilagojen za bolj umazane stvari. 
Artur Švarc

Focus je v zadnji generaciji vedno pozitivno presenetil s podvozjem in tudi pri active X, ki pomeni tri centimetre višji odmik od tal, kar harmonično, lepo požira neravnine in predvidljivo drži avto v ovinkih, le informacije čez volan so narejene bolj za ležerne in krmiljenje je manj neposredno.

Osnovna cena z bencinskim motorjem in opremo Active X je bila 27.610 evrov. Govorimo o "je bila", saj karavana Active X s samodejnim menjalnikom za zdaj ni mogoče naročiti, medtem ko je cena z ročnim menjalnikom 28.220 evrov. Dodajte še posebno modro kovinsko barvo in kup paketov z opremo, med njimi so dodatno tudi nekateri asistenčni sistemi, kot sta aktivni tempomat in nadzor mrtvih kotov, pa končna cena znaša 30.280 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta