(FOTO) Arhitekturni čudež: Čisto blizu Slovenije se nahaja popolno mesto, iz katerega pa težko najdete izhod

D.Ži
16.10.2024 10:37

Pogled iz zraka prikazuje skoraj nadrealistično pravilen tloris mesta z devetimi kraki, ki povezujejo pravilne stranice zvezdnega obzidja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šele ko jo vidimo iz zraka, se Palmanova pokaže v vsej svoji osupljivosti. 
Profimedia

Nedaleč od italijanskega outlet centra, priljubljenega tudi med slovenskimi lovilci nizkih cen in dobre mode, se nahaja utrjeno mesto, arhitekturni čudež, ki ga je priznal UNESCO. Palmanova se nahaja manj kot tri ure vožnje od Maribora in tudi tisti, ki zavijejo v mesto, da bi raziskali trge in ulice, se pogosto ne zavedajo takoj, zakaj so Italijani tako ponosni na svoje idealno renesančno mesto. Palmanova je dobesedno zvezda arhitekture, kar je najbolje videti iz zraka.

Zemljevid Palmanove iz leta 1578, ki ga danes hranijo v Kölnu.  
Profimedia

Pogled iz zraka prikazuje skoraj nadrealistično pravilen tloris mesta z devetimi kraki, ki povezujejo pravilne stranice zvezdnega obzidja. Razlog za takšno razporeditev obzidja je bila lažja obramba mesta v primeru napada. Okrog obzidja je izkopan kanal, znotraj mesta pa je pravilna mreža enako širokih ulic, ne glede na lego in namen. Vsak del mesta je imel svojo funkcijo in je bil skrbno premišljen, vključno z monumentalnimi vhodi, piše portal PunKufer. 

Porta Aquileia, ena od treh mestnih vrat.  
Profimedia

Palmanova še danes zmede obiskovalce, ki se v mestu pogosto izgubijo kot v nekakšnem labirintu, saj je splet ulic in trgov povsem drugačen od tistega, ki smo ga vajeni, zato pogosto mesto večkrat obkrožijo, preden najdejo izhod.

Vzdušje v mestu je zelo italijansko prijetno.  
Profimedia

Mesto je bilo ustanovljeno leta 1593 v počastitev 22. obletnice zmage Beneške republike nad Otomanskim cesarstvom, zgrajeno pa je bilo za obrambo Benetk pred morebitnimi sovražnimi napadi. Od leta 1960 je Palmanova nacionalni spomenik Italije.

Katedrala na trgu Piazza Grande 
Profimedia

Renesansa je obudila Vitruvijevo idejo o idealnem mestu in poleg Palmanove so te načrte uresničili tudi v Pienzi. Grof Giulio Savorgnan je bil odgovoren za idejo o izgradnji Palmanove ob koncu šestnajstega stoletja, razvil pa jo je Vincenzo Scamozzi, eden najpomembnejših beneških arhitektov.

Še vedno lahko vidimo pripomočke, s katerimi so nekoč gradili mestno obzidje.  
Profimedia

Palmanova je bila zasnovana kot popolno mesto, utopija, v kateri bo zemlja pravilno razdeljena med prebivalce, vsak od njih pa bo imel svojo funkcijo in enakost, da bi dosegli popolno samooskrbnost. Žal je bilo premalo ljudi, ki bi prepoznali prednosti takšnega mesta, zato je ideja propadla, Palmanovo pa so naselili zaporniki, ki so bili po navodilih vlade pomiloščeni, še piše PunKufer. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta