(FOTO) Hotel, ki je bil ponos Jugoslavije, bodo porušili. Kaj se bo zgodilo z znamenitim 14-tonskim lestencem?

D.Ži
01.10.2024 09:04

Zgradili so ga, potem ko naj bi bil etiopski cesar Titu potarnal, da ima jugoslovanska prestolnica premalo spodobnih hotelov. Zdaj se zgodba ikonične stavbe izteka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hotel Jugoslavija je bil nekoč pojem blišča in udobja.
Profimedia

Konec avgusta so se v Beogradu začele priprave na rušenje znamenitega hotela ob Donavi. Hotel Jugoslavija, ki ga je zasnoval arhitekt Lavoslav Horvat, je bil odprt leta 1969, gradnja pa naj bi se bila, tako vsaj pravi zgodba, začela po tem, ko je etiopski cesar Haile Selassie Titu potožil, da Beogradu primanjkuje luksuznih nastanitev.

Nekaj časa je hotelska stavba bila celo pod spomeniškim varstvom. 
Profimedia

Hotel, ki bi po prvotni različici nosil ime mesta, v katerem stoji, so kljub temu poimenovali po Jugoslaviji, kot se za največji hotel v državi in ​​okolici spodobi. Njegova vloga je bila poleg namestitve prikazati moč in veličino nekdanje države. Kraljica Elizabeta II., Richard Nixon, Jimmy Carter, Neil Armstrong in Tina Turner so le nekatera znana imena, ki so tam bivala.

Notranjost hotela je sicer sodobnejša od zunanjosti, a zdaj bodo vse zravnali z zemljo in ustvarili novo zgodbo. 
Profimedia

Beograjski velikan v sedmih etažah se je lahko pohvalil s 1500 sobami in 1100 posteljami v 200 enoposteljnih in 400 dvoposteljnih sobah, 23 apartmaji ter restavracijo s 600 sedeži.

In medtem ko kultni Titov hotel šteje svoje zadnje dni, fontano, ki je stala pred njim, že odstranjujejo. Od hotela bo na koncu ostal le lestenec, ki se je vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov. Do leta 2010 je bil hotelski 14-tonski lestenec največji na svetu; okrašen je s kar 40.000 kristali Swarovski in 5000 žarnicami.

Kot napovedujejo, na lokaciji hotela pričakujejo ekskluzivni večnamenski kompleks družbe MV Investment, ki bo vseboval stanovanjske in poslovne prostore ter hotel z restavracijami in številnimi drugimi vsebinami, piše portal PunKufer. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta