(FOTO) Čarobno mestece, ki svojo dušo dolguje morju: Labirinti kamnitih stopnic skrivajo vznemirljive zgodbe

D.Ži
28.05.2024 10:49

Stoletja je morje hranilo prebivalce tega obalnega mesta, ki je bilo ustanovljeno kot ribiška vas pred več kot 800 leti. Dobrodošli na severni obali Španije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mutriku je zaradi pisanih stavb zelo slikovito mestece. 
Profimedia

Pravijo, da baskovsko mesto Mutriku svojo dušo dolguje morju. Nahaja se v zalivu, ki se zajeda v strme pečine španske severne obale, približno 50 kilometrov severovzhodno od Bilbaa. Tamkajšnja obala je pravo geološko čudo. Ustvarile so jo močne nevihte in neusmiljeni valovi, ki so za seboj pustili plasti finega skrilavca, ki se raztezajo v ocean kot strani starodavne knjige.

Image: 311815700, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Stoletja je morje hranilo prebivalce tega obalnega mesta, ki je bilo ustanovljeno kot ribiška vas pred več kot 800 leti. Mutriku je skozi srednji vek rasel z baskovsko trgovino in postal uspešno pristanišče, pa tudi dom generacijam ribičev, trgovcem, ladjedelcem in kitolovcem. Mornarji iz Mutrikuja so hodili na lov na tjulnje, kite in trske, usnjarska industrija pa je cvetela. V 13. stoletju je španska krona od mesta kot davek zahtevala kita enkrat letno.

Cerkev, posvečena Marijinemu vznebovzetju. 
Profimedia

Mutriku je zagotovo eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Baskiji, in morje, ki ga je nekoč hranilo, ima zdaj nov namen: služi kot pomemben vir energije. Leta 2011 je mesto postavilo prvo komercialno elektrarno na valove v Evropi. Z močjo valov 16 turbin elektrarne proizvede dovolj električne energije za približno 250 domov in prispeva k zmanjšanju emisij ogljika za 600 ton na leto, piše hrvaški portal PunKufer.

Slavna hiša Galdona 
Profimedia

Če vas pot zanese v Mutriko, boste naleteli na labirinte kamnitih stopnic in vijugastih ozkih uličic ter kraje, kjer boste lahko izvedeli več o preteklosti mesta. Baročna palača iz 18. stoletja, ki jo je zgradil José Montalivet y Forjado, slavni kapitan in pomorski inženir, kip Cosme Damiána Churruce y Elorze, admirala španske armade, ki je umrl v bitki pri Trafalgarju, ali palača Arrietaku, nekdanji dom ladjedelca Antonia de Gaztañeta so dediščina, tako kot stara ribja tržnica, ki je na istem mestu kot v 15. stoletju.

Mesto prežemata mir in primorska odprtost. 
Profimedia

Med sprehodom po mestu si lahko ogledate tudi dva naravna bazena, ki sta napolnjena z morsko vodo in skrbita za osvežitev v vročih poletnih dneh. Malo dlje, na koncu mestnega pristanišča, je nekoč stal brutalistični zid iz betona in kamna, ki je varoval zaliv pred nevihtami in močnimi morskimi tokovi, vendar je baskovska vlada tam zgradila elektrarno, še piše PunKufer.

Image: 162059786, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Meščani jo imenujejo "El Drágon" (Zmaj), in ko valovi butajo in turbine brnijo, je jasno, zakaj. Valovi, ki lahko narastejo tudi do pet ali šest metrov, so razlog, da v Mutriko prihajajo deskarji z vsega sveta, pa tudi na preostale obale od Bilbaa do Biarritza.

Kip na trgu Txurruka
Profimedia

Tako prebivalci kot obiskovalci Mutrikuja uživajo v prednostih morja – kopanju v naravnih bazenih, veslanju, ribolovu in uživanju ob pogledu na odprto morje. 

People entering the church of Our Lady of the Assumption in the coastal town of Mutriku, Basque Country,Image: 833378066, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta