(FOTO) Čuden svet pod zemljo: Skrivnostne luknje, v katere bi lahko skrili Eifflov stolp, smejo videti le izbranci

D.Ži
12.07.2023 10:20

Med raziskovanjem nenavadnih gora z odsekanimi vrhovi so nekateri tudi umrli, a še naprej magično privlačijo obiskovalce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sima Menore je ena najbolj znanih skrivnostnih vrtač. 
Profimedia

Poleg tega, da je Sarisarinama eden najbolj zakotnih krajev v Venezueli, je tudi ena najbolj nenavadnih pokrajin na svetu. Visoko na planotah strmih gora se v meglici nahajajo štiri velikanske vrtače pravilnih, okroglih oblik. So del nacionalnega parka Jaua-Sarisarina in so daleč od cest in mest. 

Profimedia

Vrtače niso bile znane do leta 1961, ko je pilot Harry Gibson opazil dve ogromni luknji na vrhu gore. Kasneje so ugotovili, da so na dnu vrtač gozdovi z edinstvenim ekosistemom, ki se je samostojno razvil. Raziskovalci so tam našli številne znane in endemične vrste flore in favne. Od odkritja je bilo na to lokacijo organiziranih več odprav, a šele leta 1974 je na vrhu gore pristal helikopter, s pomočjo katerega so opravili podrobne raziskave.

Profimedia

Največja vrtača,Sima Humboldt, ima obseg 352 metrov in je globoka 314 metrov. Sledita ji Sima de la Lluvia in Sima Martel.

Profimedia

Do mogočnih gora je mogoče priti le s helikopterjem, vendar je raziskovanje vrtač zaradi višine in pikov znanih in neznanih žuželk izredno nevarno, zato dovoljenja izdajajo samo raziskovalcem. Nekateri so med podvigom tudi umrli, piše hrvaški portal PunKufer.

Profimedia

Gore, ki izgledajo, kot bi jim nekdo odžagal vrhove, so posebne že same po sebi, nenavadne vrtače pa jih delajo še bolj zanimive. V Južni Ameriki takšne gore imenujejo tepui ali "hiše bogov". Če vas pot zanese tja, raziskovanje na lastno pest nikakor ni priporočljivo.

Profimedia
Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta