(FOTO) Ljudje so odšli, čas se je ustavil: V zapuščeno hrvaško vas obiskovalci prihajajo na prav posebno jed

D.Ži
16.06.2023 10:35

Obisk, ki se vam bo zdel kot potovanje s časovnim strojem. Trtna uš je že davno pregnala prebivalce, a danes se v kraj vračajo turisti z vseh koncev sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljudje so odšli, čas se je ustavil. Ostal je pristen mediteranski mir. 
Profimedia

Tik nad zalivom Milna na Hvaru se je v kamniti soteski ugnezdilo Malo Grablje. Zapuščeno podeželsko naselje boste našli severovzhodno od strmih skal Motokita, na pobočjih proti stari cesti iz mesta Hvar proti Velim Grabljam.

Image: 4555882, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Okoliški oljčni nasadi in vinogradi dajejo predstavo o tem, kako je nekoč izgledalo življenje v danes opuščeni vasi, preden je trtna uš filoksera pregnala prebivalce, ki so si novo življenje morali ustvariti v Milni. Zapuščene kamnite hiše brez vrat in oken se zlivajo z naravo, mlin, ki čaka, da ga odkrijete, skedenj in cerkev ustvarjata popolno filmsko kuliso, piše hrvaški portal PunKufer.

Image: 313674286, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Družinski mlin za oljke z dvema kolesoma so postavili leta 1884. Tam je bila tudi zadruga, ki je kasneje postala stanovanje za učitelja. Okno v drugem nadstropju še danes spominja na neke davne čase.

Image: 4555883, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Danes je v Malih Grabljah videti le redke ljubitelje joge, ki pridejo po sončnem vzhodu vadit pred cerkev sv. Teodora ali pa se popotniki ustavijo v gostilni Stori Komin, a le v sezoni. Jedo hobotnico in jagnjetino na žaru, po možnosti z domačim vinom.

Image: 4555884, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Ne obremenjujte se z jedilnikom, ampak se prepustite gostiteljem, ki vam bodo svetovali kaj jesti. Odkar je New York Times  objavil zgodbo o Starem Kominu, prihajajo sem Američani in turisti z vsega sveta, da bi se na lastne oči prepričali, ali je ta skoraj pozabljen kraj vreden pozornosti. Glede na število pohval na TripAdvisorju se avantura očitno splača. 

Image: 4555916, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Malo Grablje občasno oživi s koncerti ali prireditvami na platoju pred cerkvijo, ki je že od nekdaj stičišče ljudi. Od tam se odpira pogled na vas in okoliške hribe, vrtove obdane z zidovi.

Image: 4555876, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Vsako leto se na god sv. Teodora Hvarčani zberejo okoli cerkve. Če se podamo v hrib, pridemo do Velih Grabelj, kjer srečamo nekaj turistov, ki bežijo pred poletno gnečo. Zagrizeni sprehajalci se iz Malih Grabelj v Brusje odpravijo peš, piše PunKufer.

Image: 4555922, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Ime kraja je bilo prvič zapisano leta 1538, leta 1934 pa je bilo zabeleženo na avstrijskem katastrskem zemljevidu. Zaradi osamljene lege je naselje ohranilo svojo prvotno prostorsko organizacijo iz 19. stoletja, zato je sprehod po grobih kamnitih tlakovcih, ki sestavljajo uličice, kot potovanje s časovnim strojem v preteklost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta