(FOTO in VIDEO) Dar jeseni: Trije dvigovali zmagovalno bučo, pripeljali so jo v prtljažniku avtomobila

Gregor Grosman Gregor Grosman
23.09.2023 07:45

Na etnološko-kulturni prireditvi ocenjevali poljščine, v središče vasi pripeljali tudi traktoristi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Minulo nedeljo je bila v Križeči vasi pri Poljčanah tradicionalna etnološko-kulturna prireditev Dar jeseni. Središče dogajanja je bilo znova pri Gostilni Kidrič, kjer so poskrbeli tudi za kulinarično ponudbo - da je bilo vzdušje še bolj prijetno, pa še za glasbo. Predsednik Turističnega društva Lucija Janez Šabec je pojasnil, da je prireditev posvečena jeseni, ko se na podeželju pobirajo pridelki, opravljajo zadnja opravila pred zimo. "Nekaj poljščin smo že pobrali, nekaj največjih pridelkov je bilo tako že prikazanih tukaj. Nekateri so še v zemlji. Malo smo pohiteli, ker se bliža čas trgatev, ko jih veliko ne utegne priti."

Med poljščinami je bilo za razstavo prijavljenih največ buč, najtežja je tehtala 49 kilogramov. "Tudi ponavadi je tako, da ljudje prinesejo največ buč. Včasih smo imeli še kak poseben krompir, ki ga letos žal ni. Paradižniki so, niso pa rekorderji, imeli smo krmno peso. Letos je na sploh manj pridelkov. Pozna se, da so kmetije v naši vasi večinoma v stagnaciji in ne pridelujejo več veliko," je pojasnil Šabec.

Frizerka Tatjana Turin je pridelala največjo bučo.
Gregor Grosman

Tatjana Turin je pridelala največjo bučo, na prizorišče ji jo je pomagala pripeljati sestra. "Trije smo jo dvigovali," je nasmejano razlagala zmagovalka, ki je poleg te pridelala še eno bučo velikanko. "Tiste nismo tehtali. Spontano smo pripeljali večjo." Na vprašanje, kako ji je uspelo, da je buča tako velika, je sogovornica razložila, da njeni fantje doma pridno kosijo travo in jo nato zapeljejo na en kup. Na to travo oziroma kompost pa so nato posadili dve sadiki buče. "Nič nisem zalivala, narava je naredila svoje," je zaključila Turinova, sicer po poklicu frizerka.

Jože Florjančič je velik ljubitelj traktorjev IMT Ferguson.
Gregor Grosman

Srečanje je popestril prihod kluba traktorjev IMT. 28 starodobnih traktorjev je v koloni iz Hošnice krenilo proti Poljčanam, kjer so pri gasilskem domu naredili prvi postanek, nadaljevali vožnjo do centra Studenic ter pozno popoldne prispeli do Kidričevih. Kot je povedal Jože Florjančič, so bili traktorji IMT Ferguson prvi, ki so v Sloveniji pomagali kmetom pri oranju: "Danes gre bolj za ohranjanje tradicije, z njimi delamo promocijo." Sicer Florjančič izpostavi, da so vsi njihovi traktorji še v redni uporabi, ker so lahki, se tudi lažje obračajo. Njegov traktor je restavriran: "To so traktorji, pri katerih potrebuješ klešče, izvijač in žico, pa ga lahko sam popraviš. Težav z rezervnimi deli ni. Vse se dobi."

Gregor Grosman

V moški družbi je bila edina voznica traktorja Neža Košič Tadina, ki je na poti sedela za volanom svojega približno 50 let starega IMT-ja. "To je edini traktor, ki sem ga v življenju vozila." Z njim na domači kmetiji še dela, pravi pa, da se še ni nič pokvarilo. "Doma imamo tri konje in kokoši. Ta edini traktor pri hiši opravi vse. Poleti je redno v uporabi, pozimi pa, ko je treba odpeljati gnoj," šaljivo zaključi.

Prireditev Dar jeseni je posvečena jeseni, ki šele prihaja.
Gregor Grosman
28 starodobnih traktorjev IMT je iz Hošnice krenilo proti Poljčanam, čez Studenice do končnega cilja, domačije Kidričevih.
Gregor Grosman
Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta