(FOTO in VIDEO) Neverjetno odkritje: Raziskovalci našli žival, ki je živela v času dinozavrov

A.L.
10.11.2023 11:12

Dolgokljune ehidne so se pojavile pred približno 200 milijoni let, ko so po Zemlji tavali dinozavri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Te živali z bodicami ježa, gobcem mravljinčarja ter s kljunom in stopali krta veljajo za "žive fosile".
Reuters

Ekspedicija znanstvenikov v Indoneziji, ki so jo vodili raziskovalci z univerze Oxford, je posnela štiri trisekundne posnetke Attenboroughove dolgokljune ehidne, starodavnega sesalca, ki leže jajca in za katerega so se raziskovalci bali, da je izumrl.

Te živali z bodicami ježa, gobcem mravljinčarja ter s kljunom in stopali krta veljajo za "žive fosile", ime pa so dobile po slovitem naravoslovcu siru Davidu Attenboroughu.

Dolgokljune ehidne so se pojavile pred približno 200 milijoni let, ko so po Zemlji tavali dinozavri, do zdaj pa je bil edini dokaz o njihovem obstoju 62 let star muzejski primerek mrtve živali, ki so ga pod strogim nadzorom hranili v nizozemskem naravoslovnem muzeju.

Celotna ekipa je bila nad odkritjem evforična, je za BBC News povedal dr. James Kempton, ki je mednarodno ekipo vodil na enomesečni ekspediciji v habitatu indonezijskega deževnega gozda in gorovja Kiklop na nadmorski višini 2000 metrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta