(FOTO) Kava za 30 centov, kosilo za 3 evre: Lepa in zanimiva sredozemska država se še uspešno izmika hordam turistov

D.Ži
05.09.2024 11:57

Zdi se, kot da je pri iskanju popotniških destinacij ves svet pozabil nanjo. Med dnevi pohajkovanja turista na ulicah zelo urejenih mest skoraj ne boste srečali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alžir bo vse tisto, česar niste pričakovali. 
Profimedia

Eden od potopiscev, ki ga z zanimanjem spremljamo in nas redno razveseljuje z zanimivimi vsebinami, Robert Dacešin, se je pred kratkim oglasil iz Alžirije, odlične destinacije za tiste, ki iščejo cenovno ugodne kraje, ki ponujajo veliko vsebine brez preveč turistov. Tako lahko na primer tam spijete eno najcenejših kav na svetu – odšteli boste približno 30 centov in uživali v pogledu na tisoč let staro mošejo.

Presenetilo vas bo število cerkva.  
Profimedia

"Res je, da je Afrika celina, ki sem jo najmanj obiskal, in da sem do zdaj obiskal le kakih deset držav na njej, vendar imam vtis, da je glavno mesto Alžirije, Alžir, najboljše mesto, v katerem sem bil. To mesto z 2,5 milijona prebivalcev ponuja priložnost, da doživite pravo eksotiko, bogato zgodovino, spoznate srčne ljudi in okusite pravo popotniško doživetje po verjetno še nikoli nižjih cenah," pravi. 

Gostoljuben, prijazen in poceni. A turisti Alžira še niso vzeli na muho.  
Profimedia

"Jugovzhodna Azija je sinonim za poceni potovanja, vendar menim, da je Alžirija skupaj z Iranom morda najcenejša v zadnjem času. Če začnemo s tem, da boste za kosilo odšteli 3 do 4 evre, kavo ali čaj spili za 0,30 evra, se s taksijem prevozili na desetine kilometrov za 2 do 3 evre, poleg tega pa boste brezplačno vstopili v skoraj vse znamenitosti, ki jih Alžir ponuja, in verjemite, da jih ponuja veliko," dodaja. 

Med arabskim in francoskim boste v Alžiriji našli tudi sredozemski šarm.  
Profimedia

Ta destinacija nikoli ni bila na vrhu njegovega seznama. "A zdaj, ko sem tukaj, lahko rečem, da ima Alžirija eno boljših razmerij med ceno in kakovostjo potovanj, na katerih sem bil doslej," opisuje Dacešin in dodaja:

Čeprav poln evropskega duha, je Alžir tudi zelo orientalski.  
Profimedia

"Če je Alžirija država, v kateri je zelo čutiti vpliv Francije, začenši z arhitekturo, hrano pa vse do jezika, ki je tukaj celo bolj dominanten kot arabščina, ki je uradni jezik, bi rekel, da je Oran nedvomno najbolj 'francosko' mesto v državi, drži se ga vzdevek 'afriški Pariz'. To je kraj, kjer se francoska arhitektura na nenavaden način združuje s pridihom orientalskega stila, in videti je res očarljivo in lepo," dodaja. 

Francoski duh je v mestu zelo opazen tudi v arhitekturi.  
Profimedia

Danes ima mesto z zaledjem okoli 2 milijona prebivalcev, kar je presenetljivo, je veliko število mogočnih katedral, ki jih boste videli naokoli. Poleg njih je tudi čudovita trdnjava Santa Cruz, do katere se lahko povzpnete z žičnico za manj kot evro, imeli pa boste enega najlepših razgledov na mesto.

Priporočljivo je obiskati tudi Grand Post, Palais de la Culture, stari del mesta, bolj poznan kot Kazba, nekaj čudovitih mošej in več drugih več kot impresivnih zgradb z bogato večstoletno zgodovino.

Oran velja s katedralo Santa Cruz za najbolj francosko alžirsko mesto.  
Profimedia

"Najboljše pa je, da turistov sploh ni. Ne spomnim se, da bi bil kdaj v deželi, ki ponuja toliko zgodovine in ki je skoraj nihče ne obišče, v petih dneh, kar smo tu, pa ne vem, ali sem videl enega tujca," sklene popotnik, piše portal PunKufer. 

Pogled na Oran.  
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta