(FOTO) Zapostavljeni biser pri sosedih: Še včeraj pozabljeno obmorsko mestece postaja vzor sodobnega prijaznega turizma

D.Ži
21.08.2024 14:05

Ljubko italijansko mestece s svojim sodobnim pristopom navdušuje okoljevarstvenike in popotnike, ki ne iščejo instantnih izkušenj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trg Danteja Alighierija s palačo Aldobrandeschi je izjemno slikovit. 
Profimedia

Kljub temu, da so turisti z vsega sveta že desetletja obsedeni s Toskano, obstajajo njeni deli, ki se na zemljevidu zdijo nevidni. In medtem ko se vsi zgrinjajo v Firence, Sieno ali San Gimignano, ponižni in skromni Grosseto živi tiho, ne da bi pritegoval veliko pozornosti.

Naravni vrelci Saturnia vabijo k namakanju.
Profimedia

S svojim čudovitim zgodovinskim mestnim jedrom, naravnim rezervatom in plažami je zelo nenavaden. Na srečo nekaterih, na žalost drugih, bi se lahko usoda Grosseta kmalu spremenila. To ljubko mesto se je znašlo v središču pozornosti ekologov, ki so ga leta 2024 razglasili za evropskega zelenega pionirja pametnega turizma. Prehitel je druga nominirana evropska mesta, saj se je komisija odločila, da ga okrona z nagrado, ki jo podeljujejo majhnim destinacijam trajnostnega turizma. Cilj nagrade je ustvariti mrežo destinacij za odgovoren turizem in Grosseto je dober primer, piše portal PunKufer.

Palača Aldobrandeschi v središču mesta.  
Profimedia

Kulinarična scena Grosseta je sprejela pristop "od kmetije do mize", pri čemer številne restavracije nabavljajo sestavine lokalnih proizvajalcev in opuščajo plastiko za enkratno uporabo. Zanimivo je, da ima Piazza del Duomo, glavni mestni trg, edinstven sistem za upravljanje podzemne vode, ki zbira in reciklira deževnico za namakanje, kar zmanjšuje potrebo po sladki vodi.

Razgledi okoli mesta so zelo toskanski. 
Profimedia

(FOTO) Turkizno morje in neskončne plaže, a najredkeje obiskani državi na svetu se obeta tragedija

Poleg tega Grosseto uporablja polnilne postaje za električna vozila na sončno energijo, z načrti za razširitev tega omrežja na mestnih javnih parkiriščih, da bi poskrbeli za vse večje število ekološko ozaveščenih voznikov. Regionalni naravni park Maremma, ki se nahaja nedaleč od Grosseta, je dom različnih živali, a etruščanski divji prašič je še posebej zanimiv za biologe.

Pitigliano na območju Grosseta je kot nalašč za ljubitelje starega sveta.   
Profimedia

"Uspeh Grosseta kot zelenega pionirja pametnega turizma je rezultat dolgoletnih prizadevanj za izboljšanje naše naravne in kulturne dediščine," je za BBC dejal Antonfrancesco Vivarelli Colonna, župan Grosseta, in dodal: "To je šele začetek našega potovanja proti bolj zeleni in trajnostni prihodnosti za Grosseto."

Ena od tipičnih prijetnih uličic v Grossetu. 
Profimedia

Kot prvo italijansko mesto, ki je prejelo nagrado, Grosseto upa, da bo služil kot primer, kako je mogoče izvajati odgovoren turizem v državi, ki je na vrhu seznama mnogih popotnikov.

Obiščite tudi toskansko mestece Pitigliano. 
Profimedia

Medtem ko se priljubljene destinacije, kot so Benetke, Positano in Cinque Terre, borijo s številom turistov, prizadevanja Grosseta ponazarjajo, kako lahko alternativne italijanske destinacije pritegnejo obiskovalce, ki iščejo počasnejšo in bolj smiselno potovalno izkušnjo v Italiji, še piše PunKufer.

Toskana je pravi raj za gurmane in ljubitelje dobrega vina.  
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta