(FOTO) Turkizna čarovnija: Ko so odkrili eno najlepših evropskih jam, niso mogli verjeti, kakšno skrivnost so razkrili

D.Ži
30.08.2024 11:00

Eden od razlogov, zakaj je jezero v jami videti tako čarobno, je svetloba, ki prihaja skozi odprtino v "strehi", ki se je zaradi potresa zrušila pred več tisoč leti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kamnita streha nad jamo naj bi se sesula že kakih 5000 let nazaj. 
Profimedia

Kraj, kjer se nahajata polslano jezero in jama Melisani, je eden najlepših na Kefaloniji, če ne kar v Grčiji. Mnogi pravijo, da je turkizna voda jezera najčistejša v Evropi, morda celo na svetu. Pred nekaj več kot 70 leti je bila ta spektakularna naravna znamenitost skrita pred obiskovalci – dokler se slavni speleolog Janis in njegova žena Ana nista spustila skozi jamsko odprtino nad jezerom. Takrat so na otočku, ki jamo deli na dva dela, našli oljenko.

Ob pravi uri se v votlini zgodi turkizna čarovnija.  
Profimedia

Leto kasneje je arheolog Marinatos raziskal otoček in našel več artefaktov iz 4. in 3. stoletja pred našim štetjem. Predmeti so pokazali, da je prostor bil posvečen Panu, grškemu bogu pastirjev, gozdov in lovcev, ki je veljal za zaščitnika narave, a tudi ljubitelja glasbe in plesa. Marinatos je našel figurico Pana in glineno ploščo, ki prikazuje plešoče nimfe, piše portal PunKufer.

Voda v jami velja za eno najbolj čistih na svetu.  
Profimedia

Melisani je del večjega geološkega pojava. Severno od mesta Argostoli so namreč vrtače Katavotres, kjer morska voda odteka in izginja v zemljo. Dolgo so ljudje poskušali ugotoviti, kam odteka morska voda, dokler geologi niso vanjo vlili barve in odkrili, da morska voda ponikne pod zemljo, teče in se po 14 dneh pojavi na drugi strani otoka, teče skozi jezero Melisani in se vrne v morje od tam.

To naravno čudo so na Kefaloniji odkrili šele pred nekaj desetletji.  
Profimedia

Eden od razlogov, zakaj je jezero videti čarobno, je svetloba, ki prihaja skozi odprtino v "strehi", ki se je zaradi potresa zrušila pred več tisoč leti. Ko je sonce visoko na nebu, žarki svetlobe osvetljujejo kristalno čisto vodo, ki deluje magično turkizno. Zato je najboljši čas za obisk Melisanija okoli poldneva. Voda je tako čista, da se tla vidijo tudi na globini 30 metrov. Jezero je dolgo približno 164 metrov in široko 35 metrov, še piše PunKufer. 

Jama je sčasoma razkrila tudi nekaj mitoloških zgodb. 
Profimedia

Da bi obiskovalcem omogočili dostop do jezera, so naredili kratek rov, na koncu katerega čakajo čolni na vesla, s katerimi se nato odpluje do drugega dela jame, mimo otočka, kjer so potekala izkopavanja. Na stenah so stalaktiti in kamni nenavadnih oblik, nekateri spominjajo na delfine, ki jih omenja tudi grška mitologija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta