(FOTO) Sredozemski orjak: Ogled enega najglobljih kanjonov na svetu spremlja velika nevarnost, ocenite svoje sposobnosti

D.Ži
22.08.2024 11:50

Žuboreča voda in slikovite skale, a mariskdo se je iz razburljivega izleta že vrnil polomljen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprehod po kanjonu je vznemirljiv, a ne povsem nenevaren.  
Profimedia

Kanjon Saklikent, nedaleč od Turkizne obale na jugozahodu Turčije, je čudovit košček Sredozemlja, ki se nahaja v istoimenskem narodnem parku. Je eno največjih naravnih čudes v državi. Velikan je dolg okoli 18 kilometrov in globok do 300 metrov. Saklikent je največji in najgloblji kanjon v Turčiji, našli pa ga boste pod različnimi imeni, kot so: "Skrita dolina" ali "Izgubljeno mesto". Poleti je ta kanjon magnet za obiskovalce, ki se pridejo ohladit, spustit po reki s kanujem in uživat ​​v vodnih športih, kot je rafting.

Voda je ponekod globoka tudi do 300 metrov.  
Profimedia

Saklikent ni nenevaren, a prvih 500 metrov lahko prehodijo tudi otroci v spremstvu odrasle osebe. Dlje ko greste, več opozoril o nevarnosti raziskovanja brez vodnika in ustrezne opreme boste opazili.

Mrzla voda in topel turški čaj.  
Profimedia

In medtem ko bodo mnoge obiskovalce takšna opozorila ustavila, jih drugi vidijo kot izziv za nadaljevanje poti. Pametno si je nadeti čelado, ki si jo lahko izposodite, pa primerno bodite pripravljeni za plezanje in korakanje po vodi in blatu, piše portal PunKufer. 

S sten kanjona se tu in tam odkruši tudi kakšna skala. 
Profimedia

Po nakupu vstopnice gredo obiskovalci skozi ozko skalno razpoko po leseni poti, ki visi nad živahno vodo. Kmalu pridejo do širokega naravnega tolmuna, v katerega z vseh strani priteka mrzla voda. Tam lahko uživate v hrani in pijači, sedite za mizami in bosi v mrzli reki srkate topel turški čaj.Temu delu sledi vijugasta hoja med klifi s pogledom na blatne tolmune.

Za ogled kanjona lahko najamete tudi vodnika.  
Profimedia

Ponekod je treba broditi po nepregledni vodi, ki ne razkriva, kako globoka je, zato ni redkost, da se obiskovalci po nesreči znajdejo v vodi skupaj s svojimi stvarmi. Včasih je treba iti pod balvani, ki so padli z višine in so obtičali ter zastirajo nebo, še piše PunKufer.

Na obrežju vas pričaka tradicionalno turško gostoljubje.  
Profimedia

Po nekaj kilometrih hoje pridete do nevarnega dela, kjer je treba spretno prečkati drseče skale, ki jih reže voda. Tam se večina ljudi odloči za vrnitev. Bolj vztrajni poiščejo vodnike, ki tam čakajo in ponujajo pomoč, da vam pokažejo globoko vodo in nevarna mesta.

Ena od restavracij ponuja tudi možnost sproščanja na vodi.  
Profimedia

Prišlo je tudi že do padcev in zlomov, večkrat so morali obiskovalce vračati na varno. Vrvi na skalah in ojačitve na strmejših delih olajšajo prehod do konca poti. Tam pogumneže čakata jama in čudovit slap, ki sta nagrada za tvegan podvig. 

Pogumne raziskovalce pričakajo čudoviti razgledi, a kdo se je tudi že poškodoval.  
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta