(FOTO) Kot bi vse prebivalce Maribora naselili na majhen otok: Kakšno je življenje sredi betonske džungle?

D.Ži
26.10.2023 11:07

Ap Lei Chau je drugi najgosteje poseljeni otok na svetu, na njem pa najdete nekaj vrtoglavo visokih nebotičnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ap Lei Chau je znan tudi kot Aberdeen.
Profimedia

Ap Lei Chau je z okoli 90.000 prebivalci in površino le 1,3 kvadratnega kilometra drugi najgosteje poseljen otok na svetu – takoj za Santa Cruz del Islote v Kolumbiji. To je skoraj tako, kot bi večji del prebivalcev Maribora naselili na majhen otok.

Otok ima industrijsko cono, a tudi štiri glavna stanovanjska območja.
Profimedia

Ap Lei Chau je hongkonški otok, ki se nahaja v kanalu Aberdeen blizu istoimenskega pristanišča, zato ne preseneča, da je nekoč nosil ime Aberdeen. Današnje ime nosi zaradi oblike ozemlja, ki bojda spominja na račji jezik.

Da bi na majhnem območju lahko življenje omogočili velikemu številu ljudi, so morali prebivalci Ap Lei Chaua zgraditi visoke nebotičnike.
Profimedia

Da bi na majhnem območju lahko življenje omogočili velikemu številu ljudi, so morali prebivalci Ap Lei Chaua zgraditi visoke nebotičnike. Najbolj impresivni in največji so trije nebotičniki Sham Wan (1, 2 in 3), ki se dvigajo do višine okoli 180 metrov in obsegajo 52 oziroma 53 nadstropij. Nad njimi se bohoti le hrib Yuk Kwai Shan, katerega vrh s 196 metri velja za najvišjo točko na otoku.

Ena od ulic na gosto poseljenem otoku.
Profimedia

Otok ima industrijsko cono, a tudi štiri glavna stanovanjska območja - Lei Tung Estate, ulico  Ap Lei Chau Main, Sourth Horizons in Ap Lei Chau Estate - kjer živi večina prebivalcev. Na glavni ulici otoka boste našli številne butike, trgovine s pohištvom in poslovne prostore, piše PunKufer. 

Otok je prava betonska džungla. 
Profimedia

Obstaja tudi nekaj restavracij, ki strežejo tradicionalne hongkonške specialitete, predvsem ribje jedi.

Čeprav je majhen, se je na Ap Lei Chauu našel prostor za osnovno šolo, več zdravstvenih ambulant, pošto in podobne pomembne ustanove. Česar ne najdete na otoku račjega jezika, boste našli na otoku Hongkong, ki je z njim povezan z mostom.

Prav zares prijetno se življenje tukaj ne zdi. 
Profimedia

Prevoz se večinoma izvaja z minibusi in taksiji, pa tudi z lesenimi čolni, imenovanimi sampan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta