(FOTO) Munro ali pozdrav iz Škotske

Vinko Kernc Vinko Kernc
15.12.2022 05:00

Munro je škotsko pogorje, katerega vrhovi segajo do 1345 metrov visoko in v katerem je nastajal in se kalil električno gnani kleni terenec Munro MK_1. Teorija obljublja vrhunski izdelek …

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Munro MK_1: klen, res klen videz in odlična tehnika za odlične terenske sposobnosti
Munro

Po več kot štirih desetletjih bo na Škotskem znova pognala proizvodnja avtomobilov. To bo v začetku le petvratni, petsedežni terenski kombi, ki s strani v grobem spominja na legendarni defender. Podjetje Munro Vehicles sta leta 2019 ustanovila Russel Peterson in Ross Anderson, ker sta ugotovila, da znata in zmoreta izdelati najboljši električno gnani terenec na svetu.

Šasija je klasična jeklena, le da ima več kot trikrat debelejše jeklo kot primerljiva vozila. Nanjo je poveznjena aluminijasta karoserija, ki je lahko vpeta udobno (guma) ali čvrsto (aluminij), za doplačilo pa ponujajo tudi čvrsto ojačitev strehe za primer, ko vozilo pade na streho.

Kokpit je resda špartanski, a ima vse, kar voznik potrebuje za (terensko) zabavo.
Munro

Ker gre za štirikolesni pogon, namenjen resnim preskušnjam, so se odločili za en sam pogonski elektromotor, ker ne zaupajo elektroniki za sinhronizacijo pogona dveh motorjev. Motor, izbirati bo mogoče med 220 in 280 kilovati, je drugačen, kot smo vajeni. Gre namreč za motor z aksialnim magnetnim tokom, ki je resda dražji, a dosti manjši (v konkretnem primeru tehta 40 namesto 80 kilogramov) in je zato lahko postavljen med prednja sedeža, kar ugodno vpliva tudi na razdelitev mase. Takšen motor se vrti z manj vrtljaji, zato lahko odpade dodaten reduktor, dovolj je le dvostopenjski menjalnik. Pravijo tudi, da ima boljši izkoristek rekuperacije., prednja in zadnja doplačilni, pogonske gredi so lastne izdelave, vsi drugi deli podvozja pa so od britanskih specialistov za te reči. Zavorni koluti niso zračeni, ker se tam sicer lahko zadržuje blato. Trebuh je 480 (!) milimetrov od tal, zato zlahka brede do 0,8 metra vode, spoštljivi pa so tudi terenski koti: spredaj 84, v sredini 148 in zadaj 51 stopinj! Že pogled z boka to jasno nakazuje.

Munro

Zasnova predvideva lahko menjavo v dno nameščenih pogonskih baterij (61 ali 82 kWh) in celo le njenih modulov, obljubljajo pa 80 odstotkov kapacitete po 160 tisoč kilometrih. Govorijo o dosegu preko 300 kilometrov ali 16 ur neprekinjene trde terenske vožnje. Na sedmih kilovatih se napolni čez noč, na 22 v 3,5 ure, na hitri polnilnici pa v pol ure. MK_1 sicer doseže okoli 130 kilometrov na uro in prvih 100 v le 4,9 sekunde, a je še posebej tu bolj pomemben navor - tega je do 80 kilometrov na uro na voljo 700 njutonmetrov!

Še nekaj uporabnih podatkov: MK_1 ima tono nosilnosti in možnost vleke do 3,5 tone, v dnu prtljažnika je trpežna, debela vezana plošča, pritrdilni elementi pa tam, vsak od njih, držijo do 400 kilogramov mase. Na prednjih blatnikih sta še dodatni luknji za orodje in podobno, obljubljajo še več praktičnih elementov za delavce in znotraj so lahko tudi močnejše električne vtičnice.

Munro

Čeprav pravijo, da je MK_1 delovni konj (gradbeništvo, kmetijstvo, rudarstvo, reševalno vozilo …), je tudi vozilo za zabavo. Zato so v notranjosti okoli osem palcev velik zaslon s sistemom za povezljivost s pametnimi telefoni, dve mesti za induktivno polnjenje, dva vhoda USB in šest zvočnikov.

Za okoli 58 tisoč evrov neto dobi kupec še petletno ali 100.000-kilometrsko garancijo, ki tolerira domača popravila, pridejo pa tudi na dom. Prodajnih salonov ne bo, nakup bo potekal preko agentov. Prejeli so že več naročil, ne le iz Velike Britanije, prvi kupci jih bodo dobili prihodnje leto. V letu 2023 jih bodo izdelali okoli 250, sicer pa načrtujejo desetkrat večjo letno proizvodnjo. Kako pa nanj gledajo pri Land Roverju?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta