(FOTO) Na eno najlepših jadranskih plaž morje odložilo mrtve želve. Kaj se je zgodilo?

STA, Va
12.02.2024 16:16

Predvidevajo, da je za pogin najmanj 12 zaščitenih živali kriv orkanski jugo, ki je na Dugem otoku pihal minuli vikend.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plaža Sakarun
Profimedia

Na Dugem otoku na Hrvaškem so našli 12 poginulih glavatih karet. Domnevajo, da so želve poginile zaradi močnega vetra in udarjanja morja ob obalo. Poginule želve je naplavilo na obalo plaže Sakarun.

Fotografije poginulih želv je na svojem facebook profilu objavil šokirani gradbenik Vedran Petešić. "Večina poginulih želv je bila starih, kar sem ocenil glede na njihovo težo 40-50 kilogramov, bilo pa je tudi nekaj manjših, torej mladih," je za tiskovno agencijo Hina povedal Petešić.

Direktor javnega zavoda za varstvo narave v Zadru Damir Perić je za hrvaške medije pojasnil, da točno število poginulih želv ni znano. Predstavniki zavoda so namreč še na terenu, po prvih informacijah pa gre za približno 12 poginulih želv.

Glavata kareta. Fotografija je ilustrativna. 
Dejan Putrle

Perić je pojasnil, da so najverjetneje umrle zaradi orkanskega juga, ki zadnje dni piha ob Jadranu. "Žal se to pogosto zgodi v zimskih mesecih. Želve prezimijo na morskem dnu, morda jih pobere ribiška mreža. Takrat se napol prebudijo in v takem stanju lahko udarijo ob obalo," je povedal.

Morske želve so zaradi ogroženosti zaščitene živali. Glavata kareta ima lahko oklep dolžine več kot 110 centimetrov in tehta tudi do 115 kilogramov. Ime so dobile po izrazito veliki glavi z močno čeljustjo. V povprečju živijo do 60 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta