(FOTO) Nad to več kot sto metrov dolgo in 265 milijonov drago superjahto se navdušujejo turisti na Jadranu

Gregor Grosman Gregor Grosman
23.06.2024 17:42

Po Pašmanskem kanalu je iz Zadra zaplula do Trogirja in nato naprej proti jugu Jadrana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Superjahta Ulysses v Pašmanskem kanalu, pred Biogradom na moru.
Gregor Grosman

Na obeh straneh Pašmanskega kanala je superjahta v lasti najbogatejšega moža Nove Zelandije, milijarderja Graema Harta obračala glave. 265 milijonov dolarjev je stala izdelava 103 metre dolge luksuzne jahte Ulysses, ki je med drugim opremljena s štirimi džakuziji, velikim bazenom in hangarjem za helikopter. Sprejme lahko 20 potnikov, zanje pa skrbi 30 članska posadka. 

Gregor Grosman

Po poročanju tujih spletnih medijev je bil Hart zelo vključen v načrtovanje in izdelavo plovila, ki so ga proizvedli v renomirani nizozemski ladjedelnici Feadship. Vgradili naj bi 15-metrska garažna vrata – največja doslej pri Feadshipu, in najsodobnejši navigacijski sistem.

Gregor Grosman
Gregor Grosman

Najvišja hitrost plovbe pri Ulysses znaša 17 vozlov, mimo hrvaškega otoka Pašmana pa je po podatkih spletnega portala Marine Traffic plula z dobrimi osmimi vozli. Jahto je mogoče najeti, za teden dni najema pa boste morali odšteti 270 tisoč ameriških dolarjev. Plovilo je sicer svojo prvo plovbo opravilo 5. maja letos.

Spremljevalno plovilo superjahte Ulysses, ladja U-81.
Gregor Grosman
Gregor Grosman

Milijarder Hart pa ima v lasti tudi spremljevalno plovilo U-81, ki je prav tako kakšno uro pozneje sledilo jahti Ulysses. Na krovu U-81 je bil tudi manjši helikopter, opremljena je z več gliserji in celo s košarkarskim igriščem, tudi ta ladja pa je sorazmerno nova, saj so jo v nizozemski ladjedelnici Damen Shipyards izdelali pred dvema letoma. Mimogrede, po informacijah specializiranih spletnih portalov stane samo letno vzdrževanje takšne superjahte med 20 in 30 milijoni dolarjev.

Gregor Grosman
Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta