(FOTO) Depresivno mesto duhov: Nekdanje letovišče jugoslovanske elite na hrvaški obali danes osamljeno klavrno propada

D.Ži
05.03.2024 13:56

Leta, ko so se tukaj soncu nastavljali oficirji, generali in njihove žene, so že davno mimo. Opuščeno letovišče je danes predvsem atrakcija za radovedne turiste in spletne vplivneže.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kupari so doživeli zgodovino, danes pa neslavno propadajo.
Profimedia

Odkar je James Donaldson, bolj znan pod vzdevkom MrBeast, na svojem YouTube kanalu objavil video z naslovom "Preživel sem 7 dni v zapuščenem mestu", se o hrvaških Kuparih spet veliko govori.

Nekoč bleščeče recepcije in bari danes le že medlo spominjajo na čase stare slave.
Profimedia

Nekdanje letovišče vojaške elite Jugoslovanske ljudske armade v dubrovniški županiji, kjer je znani youtuber snemal s svojimi prijatelji, ni (povsem) zapuščeno - tako depresivno je videti le v zimskih mesecih.

V Kuparih je imela svoje letovišče tudi JLA.
Profimedia

Po popisu prebivalstva iz leta 2021 v Kuparih živi 950 prebivalcev. V poletnih mesecih kraj oživi in ​​mnogi se pridejo kopat na čudovito peščeno in prodnato plažo v dih jemajočem zalivu.

Kupari so zlasti v zimskem času videti precej depresivno. 
Profimedia

Kupari se nahajajo na pobočju hriba v zalivu v Dubrovniško-neretvanski županiji, deset kilometrov od središča Dubrovnika.

Naselje je dobilo ime po latinskem imenu za zidarje – cuparii. Proizvodnja opeke in ploščic na tem območju sega v zgodnji srednji vek, nekaj časa so se Kupari imenovali tudi Criepi, piše hrvaški portal PunKufer.

Ker nihče ne skrbi zanje, so se stavbe nekdanjih hotelskih kompleksov začele sesuvati. 
Profimedia

Proizvodnja opeke in ploščic se je skozi desetletja krepila in razvijala, njen pomen pa je bil še posebej izrazit po velikem potresu leta 1667, ko je bilo treba v Dubrovniku in okolici popraviti in obnoviti veliko porušenega.

Nekoč urejen hotelski vrt, danes ... džungla.
Profimedia

V začetku 20. stoletja so se Kupari začeli spreminjati v priljubljeno destinacijo za poletni in zimski turizem. Ker so češkoslovaški podjetniki prepoznali potencial kraja, so leta 1920 tam zgradili prvi hotel, čemur je sledila ureditev plaž, parkov in sprehajališč, izgradnja športnih igrišč ter objektov za počitek in rekreacijo.

Naselje je dobilo ime po latinskem izrazu za zidarje – cuparii.
Profimedia

V drugi polovici 20. stoletja so Kupari postali vojaško letovišče, namenjeno oficirjem JNA in njihovim družinam ter državnim uradnikom nekdanje Jugoslavije. Zgradili so impozanten hotelsko-turistični kompleks pod vodstvom JNA z neverjetnim pogledom na morje in okolico.

Narava si je začela prilaščati nekdanje hotelske hodnike, avle in sobe. 
Profimedia

Tudi jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito je imel tu vilo, kjer je gostil številne svetovne državnike in pomembneže. Hoteli Mladost, Grand, Goričina1 in Goričina2, Pelegrin, Kupari in Galeb v Kuparskem zalivu so na vrhuncu svoje priljubljenosti sprejeli okoli 2000 gostov.

Sledi vojne so tukaj še vedno zelo vidne. 
Profimedia

Med hrvaško domovinsko vojno so doživeli ogromno razdejanje – bili so porušeni, izropani in uničeni. Zaradi nerešenih lastninskopravnih razmerij so že več kot dve desetletji zapuščeni, še piše PunKufer.

Kaj je MrBeast počel pozimi v Kuparih, si oglejte v spodnjem videu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta