(FOTO) V enem najlepših italijanskih mestec najdete najbolj smrdljiv sladoled, kriva je prav posebna sestavina

D.Ži
13.03.2024 11:12

Na samem jugu italijanskega škornja je mestece, ki s svojim šarmom, lepoto in okusi v hipu očara obiskovalce. Pred leti so ga razglasili za najlepše manjše mesto v državi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prepoznavni simbol mesta je velika skala, na kateri stoji svetišče Santa Maria dell'Isola.
Profimedia

Eno najlepših italijanskih mest boste našli na jugu škornja v Kalabriji. Tropea je priljubljena destinacija Italijanov zaradi kombinacije morja, sonca, umetnosti, kulture, gastronomije in gostoljubja, pred tremi leti pa je bila tudi uradno razglašena za najlepše malo mesto v Italiji.

Tropea 16,Image: 846390303, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Biser Tirenskega morja se nahaja na rtu, med zalivoma Gioia in Santa Eufemia. Prepoznavni simbol mesta je velika skala, na kateri stoji svetišče Santa Maria dell'Isola, a med dragocenimi arhitekturnimi in kulturnimi lepotami boste našli tudi plemiške palače iz 18. in 19. stoletja, zaradi katerih se je Tropee prijel tudi vzdevek "male kalabrijske Atene".

The city of Tropea in the Province of Vibo Valentia, Calabria, Italy,Image: 776403736, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Samostan obiskujejo tudi številni romarji, da bi si ogledali bizantinsko podobo Marije iz 12. stoletja, ki se je po legendi prikazala škofu v Kalabriji in ga posvarila pred potresom. Škof je sporočilo posredoval prebivalcem, ki so nato zapustili mesto, da bi se izognili katastrofi, ki se je dejansko zgodila. Do samostana in nepozabnega razgleda vodijo stopnice, vklesane v skalo pred več sto leti.

Piaggio tricycle van as a sales stand with onions and herbs, Tropea, Vibo Valentia, Calabria, Southern Italy, Italy,Image: 726570523, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Ko pridete na vrh, lahko uživate v pogledu na vrt za cerkvijo, videli boste tudi bližnjo plažo in samo mesto. Če imate srečo, lahko ob jasnem dnevu od zgoraj vidite celo aktivni vulkan Stromboli, piše hrvaški portal PunKufer.

Sladka, nežna in zelo okusna. Tropejska čebula slovi po vsem svetu.  
Profimedia

Poleg arhitekture je Tropea znana tudi po rdeči čebuli, ki naj bi jo bili pred 4000 leti prinesli Feničani. Že Plinij starejši je hvalil zdravilne lastnosti tropejske čebule kot naravnega zdravila za različne bolezni. Cipolla rossa di Tropea Calabria je zaščitena tudi z označbo geografskega porekla. Lahkotno in sladko rdečo čebulo uživamo svežo, v solati, vloženo ali pripravljeno na nešteto načinov. Nekoč je bila osnova vsakega sofrita, aromatične mešanice čebule, korenja in zelene.

Staro mestno jedro je polno prijetnih restavracij in barov.  
Profimedia

Uporabljali so jo tudi za zdravljenje prehladov, kašlja in vnetega grla: glavico so prerezali na pol in pustili na nočni omarici, blizu postelje. Čebulo so uporabljali tudi za lajšanje oteklin in srbenje ob pikih žuželk, uživali pa so jo tudi za boljšo odpornost, še piše PunKufer.

Image: 624768079, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Rdeča čebula je postala neločljivi simbol mesta, kuharski mojstri pa njeni ambasadorji. Kuharji jo dodajajo povsod, kjer lahko, tudi v sladoled, ki je prava atrakcija. Okus in vonj nista nežna, zelo opazna je močna aroma sladke rdeče čebule.

The city of Tropea in the Province of Vibo Valentia, Calabria, Italy,Image: 776404410, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Če vas pot zanese v Tropeo, lahko poskusite čebulni sladoled v Gelaterii Tonino, ne zamudite pa tudi bolj nežnih okusov, kot je pistacija. V Kalabriji boste to čebulo najpogosteje našli na krožnikih za predjed, posuto z origanom, skupaj s kruhom, sirom, olivami in 'ndujo - klobaso, ki se zaradi svoje mehke teksture lepo maže.

View over the town of Tropea, a seaside resort located on the Gulf of Saint Euphemia, part of the Tyrrhenian Sea, Calabria, Italy,Image: 669482762, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta