(FOTO) Kot bi lebdeli nad morjem: Spektakularna avtocesta povezuje 44 otokov, nekoč so ji pravili kar osmo čudo sveta

D.Ži
23.02.2024 09:53

Izjemno draga in naporna je bila gradnja prometne povezava, ki je Key West leta 1900 končno povezala s kopnim. Nekoč je tukaj vozil vlak, danes pa le še avtomobili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med vožnjo se vam bo zdelo, da lebdite nad morjem.
Profimedia

Overseas Highway je 181 kilometrov dolga avtocesta, ki povezuje Miami s Key Westom na Floridi. To je inženirsko čudo, ki teče čez 44 otokov Florida Keysa v Atlantskem oceanu. Ko se boste vozili po njem, se vam bo zdelo, da lebdite nad vodo.

Do začetka 20. stoletja je bila ladja edino prevozno sredstvo med Miamijem in Key Westom, potovanje pa je včasih trajalo ves dan – odvisno od dneva in vremenske situacije.

Zahvaljujoč čezmorski avtocesti, znani tudi kot "avtocesta US1", je ta pot drastično skrajšana. Projekt se je pravzaprav začel s čezmorsko železnico, ki jo je sponzoriral Henry Morrison Flagler.

Vzemite si čas, ne hitite. Uživajte v neverjetnem razgledu.  
Profimedia

Ta ameriški industrialec se je že na prvi pogled zaljubil v Florido in se odločil, da bo tam vložil dobršen del svojega premoženja v gradnjo luksuznih letovišč. A naletel je na težavo – letovišča so bila prometno slabo povezana in le malokdo je lahko v njih užival.

Ko je bila prvotna železnica leta 1912 končno dokončana, so jo poimenovali osmo čudo sveta.
Profimedia

Da bi Florido približal potencialnim popotnikom, je Henry Flagler leta 1885 začel povezovati vrsto ločenih železnic vzdolž atlantske obale Floride. Velik izziv je bil povezati celino s Key Westom, ki je do leta 1900 veljal za največje mesto te ameriške zvezne države.

Dramatična pokrajina in neskončno morje spremljata eno najbolj nenavadnih prometnih povezav na svetu. 
Profimedia

Navdihnjen z zgodbami o gradnji Panamskega prekopa in spodbuden z ekonomskimi možnostmi se je Flagler odločil zgraditi železnico čez odprto morje – vse do Key Westa, čeprav se je večini sodobnikov ta selitev zdela misija nemogoče in popolna neumnost.

Če se držite omejitve hitrosti, se lahko od Miamija do Keya Westa pripeljete v slabih štirih urah.
Profimedia

V gradnjo železnice je bilo vloženih kar 50 milijonov dolarjev, skoraj dve tretjini tega denarja je vložil Flagler sam. Gradili so jo sedem let.

Delavci so opravljali težko fizično delo v neverjetnih razmerah – lokacijo je trikrat prizadel orkan, ki je vzel mnoga življenja, spopadati pa so se morali z lokalno favno, kot so aligatorji, kače in škorpijoni, piše portal PunKufer.

Otočje Florida Keys velja za eno najlepših. Z razlogom.
Profimedia

Ko je bila železnica leta 1912 končno dokončana, so jo poimenovali osmo čudo sveta. Ob prvi vožnji z vlakom v Key West je Flagler menda rekel, da so se mu izpolnile sanje in da lahko umre srečen.

Železnica je bila odprta za javnost do leta 1935, ko je uničujoč orkan uničil kilometre tirov. Namesto da bi jih obnovila, se je ameriška vlada odločila zgraditi eno najdaljših nadvodnih cest z uporabo Flaglerjevih železniških mostov, ki lahko vzdržijo sunke vetra do 200 kilometrov na uro.

Projekt se je pravzaprav začel z idejo o železniški progi, danes tukaj vozijo avtomobili. 
Profimedia

Cesta je še v uporabi. Če se držite omejitve hitrosti, se lahko od Miamija do Key Westa pripeljete v slabih štirih urah. Vendar pa poznavalci te regije svetujejo, da ne hitite. Na poti boste naleteli na čudovito pokrajino in nadrealistične prizore – vzemite si čas in raziščite lepoto otočja Florida Keys, še piše PunKufer.

Zdi se kot cesta v raj.
Profimedia

Mostove so razširili in jim spremenili namen, delavci so tlakovali tire in marca 1938 je bila čezmorska avtocesta odprta za avtomobilski promet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta