(FOTO) Groza in temne skrivnosti so ostale na dnu: Prizorišče neizmernega mučenja je z leti zalila voda

D.Ži
29.02.2024 11:48

Na evropski gulag danes spominjajo le še ostanki turobne zaporniške stavbe, v katero so nekoč vozili politične zapornike na "delovno terapijo".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ostanki kamnoloma apnenca ustvarjajo pokrajino, ki se zdi kot z drugega planeta.  
Profimedia

Na severozahodu Estonije, odmaknjeno od obale, blizu Talina, je mestece Rummu, katerega zgodba je večja od meja njegovega ozemlja. Tam sta bila kamnolom, po katerem je mesto dobilo ime, in zapor, sovjetsko politično taborišče, ki so ga zaprli po razpadu ZSSR.

Taborišču so nekoč pravili tudi "evropski gulag". 
Profimedia

To dejstvo pušča grenak priokus ob pogledu na nezemeljsko apnenčasto pokrajino zapuščenega kamnoloma, ki se konča z umetnim jezerom, kjer boste poleti srečali plavalce in rekreativce, ki se zabavajo in vozijo v živobarvnih plastičnih čolnih za najem. Zapor, imenovan Murru, je bil ustanovljen v poznih tridesetih letih 20. stoletja kot nekakšno popravno delovno taborišče.

Voda je zalila staro grozo in ustvarila izjemen teren za potapljače.  
Profimedia

Kmalu se je spremenilo v zapor, jetniki pa so delali v bližnjem kamnolomu apnenca. Na vrhuncu hladne vojne so politične disidente pošiljali v Murru na "delovno terapijo" po starem sovjetskem receptu. Z jetniki so ravnali kruto, njihov vsakdan je bil sestavljen iz težkega dela v kamnolomu, hrane so dobili le toliko, da niso umrli od lakote v za življenje povsem neprimernih pogojih. 

Pravijo, da so žalost, bolečina in slabi spomini ostali na dnu jezera.  
Profimedia

V času delovanja kamnoloma so podzemno vodo preusmerjali v kanale in jo odvajali za namakanje okoliških polj ter za oskrbo mesta Rummu z vodo. Po osamosvojitvi Estonije je bil kamnolom opuščen, popolnoma so ga zaprli šele leta 2013, in ker so vodo prenehali preusmerjati, je čez čas nastalo jezero in potopilo zloglasni zapor.

Ob sesutju Stalinovega imperija so zaprli tudi taborišče.  
Profimedia

Tako je zapor Murru postal simbol odpornosti Estoncev in opomin na preteklost, strašna sovjetska relikvija, ki jo je narava začela preraščati, prevzemati in mleti s svojo tiho močjo. Iz grozljive zgodovine je ustvarila oazo pokrajin, ki se zdijo kot z drugega planeta, in čudovitega jezera. Vsa bolečina, strah in joki so ostali na dnu. Rešetke na oknih počasi, a neizprosno razjeda rja, piše hrvaški PunKufer.

Pravijo, da je voda tukaj čistejša od tiste na Karibih.  
Profimedia

Glavno stavbo zapora zdaj obiskujejo le še raki, ribe in potapljači, ki imajo redko priložnost zaplavati med potopljenimi ogromnimi stroji, obrati in celicami. 

Rummu je v poletnih mesecih živahno srečevališče kopalcev in ljubiteljev vodnih športov.  
Profimedia

Vstopnica za ogled kamnoloma stane le 5 evrov, za dodatnih 10 pa se lahko odpravite na ogled zapora, obiščete še nepoplavljeni del in prisluhnete osemnajstim pristnim zgodbam jetnikov, še piše PunKufer. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta