(FOTO) Narava vrača udarec: Teh 7 čudovitih mest bi lahko v samo 7 letih zalilo morje

D.Ži
17.03.2023 11:12

Nekatera najbolj znana mesta na svetu bodo morala najti način, kako se zavarovati pred naraščajočo plimo. In to hitro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bangkok je prestolnica, ki naj bi bila kratkoročno najbolj ogrožena. 
Profimedia

Globalnega segrevanja si ni zmeraj lahko predstavljati. Če niste neposredno ogroženi zaradi dviga morske gladine, pomanjkanja pitne vode ali gozdnih požarov, kako verjeti, da se to res dogaja? Morda se komu zdi celo nekoliko abstraktno. Zato so projekti, kot je Climate Central, tako zelo pomembni. To spletno mesto ustvarja zemljevide, ki prikazujejo, katere dele sveta bi lahko ogrozil dvig morske gladine. Neprijetne in zastrašujoče napovedi. Na seznamu mest, ki bi jih lahko do leta 2030 zalilo naraščajoče morje, je tudi nekaj zelo znanih.

Amsterdam je z vodo tesno povezan, a ta žal narašča. 
Profimedia

Amsterdam, Nizozemska

Amsterdam, Rotterdam in Haag ležijo nizko, na ravnini in blizu Severnega morja. Nizozemci so znani po svoji obrambi pred poplavami in glede na projekcije morske gladine se zdi, da bo sistem nasipov, jezov in pregrad v prihodnjih letih postal še pomembnejši.

Koliko vode prenesejo znameniti amsterdamski kanali?
Profimedia

Basra, Irak

Glavno iraško pristaniško mesto Basra leži ob Shatt al-Arabu, ogromni in široki reki, ki se izliva v Perzijski zaliv.

Basra je polna zgodovinsko pomembnih stavb. 
Profimedia

Zaradi zapletene mreže kanalov in potokov ter sosednjih mokrišč sta Basra in njena okolica še posebej občutljivi na dvig morske gladine.

V Basri je tudi ena najstarejših mošej na svetu. 
Profimedia

Benetke, Italija

Benetke se že kar nekaj let soočajo z dvojno grožnjo: gladina morja se dviguje, mesto pa se pogreza – vsako leto za dva milimetra.

(Ne)večne Benetke. Eno najlepših mest na svetu je tudi eno najbolj ogroženih. 
Profimedia

To čudovito mesto so že prizadele hude poplave in podnebne spremembe bodo verjetno povečale pogostost visokih plim, ki bodo Benetke na koncu verjetno potopile. Mesto ima vzpostavljen protipoplavni sistem, a ko se bo kriza še poglobila, ga bo težje (in dražje) vzdrževati.

Gondole v Benetkah. Mesto problem naraščajoče plime rešuje že kar nekaj časa. 
Profimedia

New Orleans, ZDA

New Orleans ima napreden sistem nasipov, ki ga ščiti od jezera Maurepas na severu ter Salvadorskega in Malega jezera na jugu.

Tudi New Orleans je na seznamu mest, ki jih podnebne spremembe najbolj ogrožajo.
Profimedia

Brez te obrambe bi bil New Orleans resno ogrožen zaradi dviga morske gladine, a tudi z nasipi je potencialna škoda videti katastrofalna. Zavetišči za divje živali Biloxi in Jean Lafitte sta videti še posebej ranljivi in le ​​upamo lahko, da bo New Orleans našel način, kako se braniti.

Tramvaj v New Orleansu. 
Profimedia

Bangkok, Tajska

Študija iz leta 2020 je pokazala, da bi lahko bil Bangkok mesto, ki ga bo globalno segrevanje najbolj prizadelo. Tajska prestolnica je le 1,5 metra nad morjem in tako kot Benetke tone, le da veliko veliko hitreje – približno dva do tri centimetre na leto.

Večno živahni Bangkok bo moral najti rešitev za svoj obstoj. 
Profimedia

Poleg tega je Bangkok zgrajen na zelo gosti glineni zemlji, zaradi česar je še bolj izpostavljen poplavam. Do leta 2030 bi lahko bila večina obalnih območij Tha Khama in Samut Prakana pod vodo, pa tudi glavno letališče Suvarnabhumi International.

Stara kraljeva palača v Bangkoku. 
Profimedia

Nagoja, Japonska

Od Chibe do Osake so nekatera japonska obalna mesta zaradi pozidanosti ranljiva za dvig morske gladine, zlasti med sezono tajfunov (običajno od maja do oktobra).

Nagoja je eno največjih japonskih pristanišč.  
Profimedia

Večina je dobro opremljena za spopadanje s tovrstnimi situacijami, toda industrijsko pristanišče Nagoja - četrto največje mesto na Japonskem - bi lahko bilo v velikih težavah, saj bi se lahko zahodni deli mesta znašel pod mejo visoke plime, piše hrvaški portal PunKufer.

V Nagoji živi okoli 2,3 milijona ljudi. 
Profimedia

Male, Maldivi

Maldivi, priljubljena turistična destinacija v Indijskem oceanu, se že nekaj časa zavedajo grožnje dviga morske gladine in so celo začeli graditi plavajoče mesto, da bi se spopadli s tem.

Maldivi so otoški raj. A kako dolgo še?
Profimedia

Trenutno je tako, da ni najbolj ogrožena maldivska prestolnica Male, ampak njena infrastruktura in okoliški otoki. Od letališča do velikega dela otoka Hulhumala predstavlja naraščajoče plimovanje resno težavo.

Tržnica v maldivski prestolnici Male. 
Profimedia

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta