(FOTO) Ta skrivnostno lepa evropska država ima 5 letnih časov in več kot 2000 otokov, a skoraj nihče ne ve za njih

D.Ži
14.03.2023 11:03

Redko slišimo, da se kdo odpravlja v to državo, ki ima le 1,3 milijona prebivalcev, kar je škoda, saj obiskovalce osupne s svojo lepoto in naravo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Malo je mest, ki se lahko primerjajo s čarobnim Talinom.
Profimedia

Nekdanja sovjetska republika, ki leži med Latvijo in Finsko, je številnim turistom še vedno precej neznana. Roko na srce, le redko slišite, da kdo namerava odpotovati v Estonijo, kar je škoda, saj ta država skriva veliko zakladov in priložnosti. Prestolnica Talin je brez dvoma eno najlepših evropskih mest, z izjemno ohranjenim srednjeveškim jedrom in čudovitim adventnim sejmom, ki slovi daleč naokoli. 

Da, tudi Estonci imajo svoje mline na veter.
Profimedia

Razlog številka 1: Ena tehnološko najnaprednejših držav na svetu

Glede na število prebivalcev ima Estonija več start up podjetij kot slovita ameriška Silicijeva dolina. Tu je nastal slavni Skype, država pa se ponaša tudi z eno najboljših internetnih povezav na svetu, zaradi česar je primerna za digitalne nomade. Tudi pridobivanje delovnega dovoljenja poteka prek spleta, birokracija je zmanjšana na minimum, piše hrvaški portal PunKufer. 

Winter fairy-tale landscape on the street with houses with a triangular roof and roads covered with a lot of snow.,Image: 753581644, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Razlog številka 2: Otoki

Verjeli ali ne, Estonija ima več kot dva tisoč otokov, raztresenih po Baltskem morju. Eden najbolj zanimivih je Kihnu, na katerega prispe trajekt iz mesta Parnu.

Estonci so zelo ponosni na svojih več kot 2000 otokov in nešteto jezer. 
Profimedia

Otok je znan kot dom mornarjev in ribičev, zato vas bo najprej presenetilo veliko število žensk. Moški so namreč skoraj ves dan na morju.

Talin ima eno najbolje ohranjenih srednjeveških jeder. 
Profimedia

Razlog št. 3: Medvedi

Misel na srečanje z medvedom je nekoliko strašljiva. Vendar glede na bogastvo favne v Estoniji medvedi niso nič neobičajnega in v spomladanskih in poletnih mesecih je mogoče videti matere z mladiči.

Estonci so z naravo zelo povezani, tako kot Slovenci. 
Profimedia

Za raziskovanje gozdov so najprimernejši organizirani izleti, da se ne izgubite sredi gozda, polnega medvedov.

Svetilnik Kippsaare na otoku Saaremaa.
Profimedia

Razlog številka 4: Skrivnostni peti letni čas

Med zimo in pomladjo vlada v Estoniji precej vlažno vreme. Zaradi taljenja snega je gladina vode visoka, poplave niso redke, prebivalci pa za prevoz uporabljajo čolne in kanuje.

Grad na otoku Saaremaa 
Profimedia

Razlog številka 5: Tartu, nagnjeno mesto

Tako kot znameniti poševni stolp v Pisi je tudi Umetnostni muzej Tartu v podobno poimenovani Poševni hiši. Nagnila se je zaradi slabih temeljev.

V znameniti poševni hiši v Tartuju domuje muzej.
Profimedia

Stavba je bila zgrajena leta 1793 in je pripadala plemiški družini, vendar se je zaradi slabe gradnje kmalu začela pogrezati. Na srečo je stavba po velikem obnovitvenem projektu ušla propadu in postala dom impresivne umetniške zbirke, še piše PunKufer. 

Slikoviti otok Saaremaa z graščino Kuressaare.
Profimedia
Nežno estonsko poletje ne traja dolgo, a je zelo šarmantno.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta