(FOTO) Načrtujete potovanje na Malto? Potem morate nujno poznati teh 6 koristnih podatkov

D.Ži
08.03.2023 12:07

Vse na Malti je posebno. Od britanskih vtičnic, smeri vožnje in čudovitih uličic, ki vas v hipu popeljejo v neki drug čas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Malta vas bo spomladi povsem očarala.
Profimedia

Ena najtoplejših evropskih destinacij, kjer lahko tudi pozimi ujamete veliko sonca, je Malta. Glede na to, da lahko najdete poceni letalske karte tudi iz Zagreba, postaja Malta vse bolj priljubljena počitniška destinacija tudi izven kopalne sezone. Čeprav januarja in februarja poležavanje na plažah ni tako priljubljeno, je na Malti tudi pozimi (ko ne piha) udobno v kratkih rokavih ali lahkih jaknah.

Malti domačini pravijo otok sonca. Na fotografiji malteška prestolnica La Valetta.
Profimedia

Majhna država z veliko zgodovino 

Zgodovina Malte je zelo razburljiva, ljudstva, ki so tam živela, pa so pustila svoj pečat na vsakem koraku: v arhitekturi, umetnosti, kulturi, pa tudi gastronomiji. Če se odločite za potovanje na Malto, želite pa izkoristiti tudi čare toplega morja, lahko izlet načrtujete v maju, ko sonce še ne žge na polno. Tako boste lahko del časa izkoristili za ogled znamenitosti.

Legendarni avtobusi pogosto tudi legendarno zamujajo. 
Profimedia

Legendarni avtobusi, ki zamujajo

Raziskovanje Malte z javnim prevozom je izvedljivo, vendar boste potrebovali nekaj potrpljenja. Najprej zato, ker so Maltežani precej sproščeni glede voznega reda, zato ne pričakujte, da bo avtobus prišel pravočasno. Prav tako ne, da bo nujno sledil načrtovani poti. Pripravite se na noro vožnjo po ovinkih, okna, ki jih ne bo mogoče odpreti, pa tudi na prečkanje ozkih uličic. Da vam avtobus ne uide pred nosom, z roko nakažite vozniku, naj ustavi na postaji.

Veliko pristanišče.
Profimedia

Če boste na Malti ostali sedem dni, je vredno pridobiti kartico Explore, ki traja en teden in velja za avtobuse na Malti in Gozu, ne pa tudi za direktne avtobusne linije.  V avtobusih lahko kupite tudi vozovnice za eno vožnjo, vendar imejte pripravljene kovance. V sezoni jih prodajajo po ceni dva evra in veljajo dve uri. Direktne linije vas bodo stale tri evre. Dobro je tudi vedeti, da so linije, ki se začnejo na črko N, nočne, tiste z X v imenu pa vodijo do letališča, piše hrvaški portal PunKufer. 

Valletta velja za eno najlepših prestolnic na svetu. 
Profimedia

Pravi adapter za britansko vtičnico

Zelo verjetno bodo hoteli imeli vtičnice z USB-režami, da boste lahko polnili mobilne telefone in druge naprave, vendar je (predvsem pri zasebnikih) dobro vzeti adapter, saj Maltežani uporabljajo britanske vtičnice. Izkušeni receptor vam bo pokazal trik, kako si pri vtičnici pomagati s plastičnim pokrovčkom kulija in se tako izogniti nakupu adapterja.  A ... zelo previdno!

Leva in desna

Poleg vtičnic je dediščina Britancev na Malti tudi vožnja po levi strani, zato ne preseneča, da so na pločnikih napisana tudi opozorila, da morate preveriti, ali se bliža avto, preden stopite na cesto. Večja težava je uporaba najetega avtomobila, zato vozite previdno, če se odločite za ta podvig.

Valletta je bila leta 2018 evropska prestolnica kulture. 
Profimedia

Maltežani obožujejo pecivo

Maltežani so znani kot veliki sladkosnedi in izmislili so si tudi nekaj slastnih sladic. Nujno poskusite slavni medeni obroček "Qagħaq ta' L-Għasel", pričakali vas bodo tudi kupi odličnih piškotov in drugega peciva. Sladice na Malti so nekje na pol poti med italijanskim in arabskim svetom, kar jih dela zelo posebne.

Medeni obročki so najbolj znano malteško pecivo. In odlični so. 
Profimedia

Če imate radi posebne kave, vas Malta ne bo razočarala. Poleg kavarn jo Maltežani naročajo tudi v food truckih, priljubljeni lokali z dobro kavo so Lot 61 Coffee Roasters, Coffee Circus, Mumenti ... Caffé Berry, raj za vegane, ponuja tudi različne vrste kav s popolno pistacijevo kremo, piše PunKufer. 

Profimedia

Pozor, meduze!

Malta ima čudovite plaže, čisto morje, pa tudi meduze, ki jih mrgoli po zalivih. Na nekaterih plažah so tudi slikovna navodila, kaj storiti, če vas oplazi  določena vrsta – ponekod kožo pomirijo z ledom, ponekod s toplimi obkladki, jabolčnim kisom ali kombinacijo sode bikarbone in morske vode.

Starodavni zidovi Senglee .
Profimedia

Izpiranje z navadno vodo, alkoholom ali drgnjenje so prepovedani. Da bi lahko preverili, v katerih zalivih se gibljejo meduze na Malti, lahko spremljate tudi katero od strani na facebooku ali tiste z vremensko napovedjo.

Na Malti človek hitro izgubi stik s poblaznelim ritmom sedanjosti. 
Profimedia
Znameniti zaliv Saint Julians s pisanimi ribiškimi čolni.
Profimedia
Nacionalna malteška jed? Jasno, zajec. 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta