(FOTO) Organiziran kaos: To je najbolj prometni prehod za pešce, ki ga v enem dnevu prečka čez milijon ljudi

D.Ži
01.02.2024 12:10

Neskončna reka ljudi, ki noč in dan hitijo po opravkih. Tako bi lahko opisali vzdušje v kultni mestni četrti, ki s svojim vrvežem in barvitostjo navdihuje tudi filmarje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če se bojite gneče in množic, mestna četrt Šibuja ni za vas.  
Profimedia

Najbolj obremenjen prehod za pešce na svetu se nahaja v tokijski četrti Šibuja, kjer so številne znamenitosti in prostori, posvečeni sodobni popkulturi. Šibuja slovi tudi po zelo živahnem nočnem življenju, med domačini velja, da je to lokacija, kjer se ljubitelji pozornosti radi pokažejo.

Gneča je tukaj v vsakem trenutku dneva, tudi zvečer.  
Profimedia

Za veliko prometnost križišča je zaslužna ena najbolj obremenjenih železniških postaj na svetu. To je postaja Šibuja, lokacija, kjer je svetovno znan pes Akita Hachikō deset let vsak dan čakal svojega lastnika, da bi izstopil iz vlaka, po katerem je bil posnet tudi film, v katerem igra Richard Gere.

Šibuja velja za najbolj "popartovsko" četrt japonske prestolnice. 
Profimedia

Čez ta prehod za pešce gre v enem zelenem intervalu v povprečju več kot 2500 ljudi, v enem dnevu to skupaj nanese na kar milijon in več. Prehod za pešce prečka deset prometnih pasov, pet ogromnih "zeber" povezuje najbolj prometne točke te živahne in moderne četrti, pešcem pa pot kažejo ogromni zasloni, ki so sinhronizirani z vsakim prehodom in dodatno opozarjajo  na rdečo ali zeleno luč na semaforju, na njih pa so zapisane tudi druge informacije in obvestila, kot je vremenska napoved, piše portal PunKufer.

Organiziran kaos, ki nekako deluje brez večjih zapletov.  
Profimedia

Skoraj neverjetno se zdi, da promet v tem križišču, ki se ga drži vzdevek "gneča", teče brez zastojev in večjih težav. Organiziran kaos najbolj prometnega prehoda za pešce na svetu je prava slika norosti in vrveža barvitega Tokia. Navdihuje tudi umetnike, zlasti fotografe in filmarje.  

Vrvež Šibuje navdihuje tudi umetnike.  
Profimedia

Morda ste ga opazili v tretjem nadaljevanju Hitrih in drznih, posnetem v Tokiu, ali pa iz filma Izgubljeno s prevodom s Scarlett Johansson.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta