(FOTO) Športni dedek: Fiat 500X T3 GSE sport

Artur Švarc
09.09.2023 06:00

Fiat 500X je eden najstarejših avtomobilov na trgu in še vedno vztraja s stalnimi posodobitvami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fiat 500X se bliža desetemu rojstnemu dnevu, ki pa ga ne bo dočakal, saj že ima naslednika. 
Artur Švarc

Po skoraj desetih letih je zgodbe zdaj počasi res konec, saj je Fiat predstavil naslednika 600, najprej v električni obliki 600e, verjetno pa bo sledil tudi 600X. Subkompaktni SUV s 4,25 metra dolžine je bil precej večji od svojih bližnjih sorodnikov družine 500, od katerih črpa tudi prepoznavne oblikovne poteze, ki segajo vse do prvega 500 pred več kot pol stoletja. 500X je nastal kot neposredni naslednik fiata sedici, ki je bil dvojček Suzukijevega SX4.

V notranjosti je presenetljivo veliko prostora, elementi voznikovega okolja pa vas zagotovo spominjajo na neki slavni model iz preteklosti. 
Artur Švarc

V paket največjega 500 (potem ko se je poslovil 500L) so tokrat zapakirali sport različico, ki ni toliko terensko orientirana, kolikor je šminkerska, s športnimi odbijači, dvojno izpušno cevjo, velikimi 18-palčnimi kolesi in tradicionalno italijansko oblikovano notranjostjo, ki prav tako črpa navdih daleč v preteklosti znamke iz Torina. Seveda je v notranjosti vse še vedno precej klasično, sploh, če upoštevamo desetletje življenja modela. Dva analogna merilnika imata med sabo stisnjen droben digitalni zaslonček, osrednji multimedijski zaslon z uconnectom pa je zdaj po zadnji prenovi nekoliko večji, a po današnjih standardih še vedno precej majhen. Tudi plastika, če ne upoštevamo grafitno kovinsko obarvane sredine na armaturni plošči, je segmentu primerna precej trda.

A ob majhnih dimenzijah je v tem avtu presenetljivo veliko prostora. No, vsaj spredaj se lahko potnika udobno zlekneta v sedeže in vozita od semaforja do semaforja ali na daljšo pot. V našem primeru je test sovpadal z dirkaškim vikendom v Spielbegru, kamor je fiat 500X prevažal našo ekipo, in po naključju je njegov predprenovljeni predhodnik počel isto kot pred šestimi leti na dirki v Belgiji. Pravoverne bo nekoliko zmotil visok prag vstopanja, pa zagon avtomobila, ki zahteva dva (in ne enega!) pritiska na gumb. Veliko je tudi gumbov tako na sprednji kot zadnji strani volana. Pride prav, sicer, ni pa nujno vsako funkcijo dati tudi na volan. Večkrat se je zatikal varnostni pas, občasno je v svoje digitalne sanje zataval tudi uconnect, pa še bi našli kako malenkost. A glede na namembnost je fiat 500X čisto spodoben avto na vstopnem delu segmenta.

Z dodatkom sport ta največji član družine 500 izgleda kar mamljivo. 
Artur Švarc

Soliden je tudi prtljažnik, sploh če z njim potujeta dva odrasla na malo daljšo potovanje – 350 litrov je dovolj za vso prtljago in opremo. Z vsemi leti nadgradenj je avto dobil tudi vso potrebo elektroniko, vključno s (precej grobim) pomočnikom za ohranjanje voznega pasu, 500X pa je gledal tudi prometne znake. Ob majhnem zaslonu je pogojno uporabna tudi vzvratna kamera, ki je še vedno nizke ločljivosti.

Pogon »športnega« 500X je bil prepuščen litrskemu mlinčku s tremi valji, ki mu turbo daje umetno dihanje, premore pa 88 kW (120 KM). Ker ni nadomestila za prostornino, je za doseganje dinamičnega premikanja pač treba vzeti v zakup, da bo več dela na stopalki za plin in na ročici šeststopenjskega ročnega menjalnika. Posledično se je povprečna poraba gibala nekje pri sedmih litrih in pol. Trivaljnik se sicer ponaša z dovolj navora, da lahko ob umirjeni vožnji tudi lenarimo z menjalnikom, motor ni nagnjen h glasnosti in tuljenju, je pa res, da bolj ko ga priganjamo, hitreje raste poraba, sploh na avtocestah, kjer se boste približali tudi desetici.

Prtljažnik meri 350 litrov. 
Artur Švarc

Paket Sport, pri katerem je treba doplačati 1790 evrov, med drugim prinese zatemnjena stekla, športne oblikovne dodatke, 18-palčna lita platišča in LED-žaromete in meglenke. Velika kolesa z nizkimi gumami dajejo ne samo športni videz, pač pa tudi športni občutek med ovinki, kar pač seveda omogoča motor. Lega je več kot solidna, bo pa cvetenje asfalta prek koles in volana tudi bolj čutiti v notranjosti. Osnovna cena brez paketa Sport je 22.608 evrov. Glede na to, da je 500X avto v odhajanju, ponuja zares veliko in še več, ko gre za korak s časom, zaradi tega pa je tudi cena nekoliko višja, kot bi za ta segment pričakovali. S svojo športno pojavo je ta italijanski malček uporaben tako na mestnih ulicah kot na daljših potovanjih, glede na dimenzije pa, kot rečeno, nudi zares veliko prostora z obilico uporabnih odlagalnih mest.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta