(FOTO) Sredi Evrope obstaja slikovita dolina, v kateri še vedno govorijo enega najredkejših jezikov na svetu

D.Ži
09.01.2023 09:37

Če želite doživeti ekskluzivno izkušnjo - slišati ladinščino v naravnem okolju, potem vas pričakuje Val Badia.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Val Badio na Južnem Tirolskem popotniki radi ljubkovalno pogosto imenujejo kar "srce Dolomitov". Široko dolino obdajata naravna parka Fanes Senes Braies in Puez Odle, pogled na veličastne dolomitske (skoraj) tritisočake Lagazuoi (2835 m), Piz Boè (3152 m) in Sasso di Santa Croce (2907 m) pa daje vtis, da ste v veličastnem muzeju naravnih skulptur na prostem.

Profimedia

Dolino prečka potok Gadera, ki popestri pravljičnost pokrajine, a tudi pojasni nemško ime doline Gadertal.

Profimedia

Val Badia je ena od dolomitskih dolin, kjer se še vedno govori ladinščina. Je retoromanski jezik, ki ga danes govori nekaj več kot 30 tisoč govorcev. Domneva se, da je bila dolina Badia poseljena že v predrimskem času, ladinščina se je tukaj ohranila zaradi svoje izolirane lege, ki je vplivala na kulturo in oblikovala tradicije teh visokogorcev.

Profimedia

Ljubezen do narave, spretnost v izumirajočih obrteh in predajanje dobri kulinariki bo opazil vsak popotnik, ki ga pot zanese v eno izmed ladinskih vasi. V kraju San Martino in Badia so odprli muzej Ladincev, kjer boste dobili odgovore na vsa vprašanja o tem zanimivem ljudstvu, ki je stoletja ostalo "ujeto" v Dolomitih, dobili boste tudi boljšo predstavo o pomenu te doline za življenje domačinov in zagotovo izvedeli kaj novega o njihovi kulturi in jeziku, piše portal Punkufer.hr.

Profimedia

Val Badia je idealen kraj za poletne in zimske počitnice. Pozimi je seveda priljubljena smučarska destinacija z več kot 130 kilometri smučarskih prog, poleti, ko so Dolomiti odprti za sprehajalce, pa vam ponujajo kilometre spektakularnih pohodniških poti s čudovitimi razgledi.

Profimedia

Če ste siti hribov, se potepajte po zaselkih sosednjih občin (Corvara, La Val, San Martino in Badia in Marebbe), kjer gorsko življenje in tisočletna ladinska kultura prežemata vsako hišo. Poskusite si predstavljati, kakšno je bilo življenje tukaj v rimskih časih ... ali samo pred sto leti.

Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta