(FOTO) V 90-ih so ljudje to vasico zapustili: Medtem jo je prerasla narava in videti je kot iz nekega drugega sveta

D.Ži
04.01.2023 09:46

Sprva so se uradniki ob množicah turistov mrščili, zdaj so se komercialnega turizma lotili konkretneje in uredili razgledno ploščad.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zapuščeno vasico so prerasle vzpenjavke in ustvarile izjemno fotogenično scenografijo. 
Profimedia

Na vzhodni obali Kitajske se skriva vas, ki je videti kot iz pravljice. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil Houtouwan na otoku Shengshan živahna ribiška vas z več kot 3000 prebivalci. Toda zaradi odročnosti in težke dostopnosti so se v devetdesetih prebivalci začeli izseljevati. Danes ga je povsem prevzela narava.

Profimedia

Leta 2002 so vas uradno izpraznili in združili z bližnjo vasico, piše CNN. Na pečinah vasi, ki gleda proti morju, so številne zapuščene hiše, nekatere še vedno opremljene. Povsem so jih prerasle vzpenjavke.

Profimedia

Leta 2015 je po spletu zaokrožila fotografija zapuščene vasi, ki je privabila številne avanturiste.

Profimedia

Turisti so se nekaj časa množično zgrinjali v vas, kar uradnikov otočja Shengsi ni razveselilo. Niso bili prepričani, kako bo nenaden razcvet turizma vplival na vaško infrastrukturo. "Houtouwan nima pogojev za turizem ... Obiskovalce prosimo, da za zdaj ohranijo njegov mir," je eden od uradnikov zapisal v sporočilo za javnost.

Profimedia

Po več kot dveh letih načrtovanja so v Houtouwanu vendarle potegnili nekaj potez za lažji nadzor in monetizacijo turističnega razcveta. Leta 2017 so odprli razgledno ploščad, s katere se lepo vidi zaraščena vas. Vstopnica stane približno 3 evre.  

Profimedia

Obiskovalci se lahko za 8 evrov po hriboviti vasi tudi sprehodijo. Pred porušenimi hišami so postavili opozorilne table, na otoku Shengshan so se pojavile celo turistične nastanitve, vendar ne v vasi, ampak v bližini.

Profimedia

Po poročanju lokalnih medijev je vas leta 2021 obiskalo 90.000 obiskovalcev.

Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta