(FOTO) Daleč na severu živi nenavadno ljudstvo, ki prenese minus 50 stopinj in letno prehodi na tisoče kilometrov

D.Ži
06.01.2023 09:39

Povsem drug svet, a v resnici ni. Podnebne spremembe vplivajo tudi na življenje skromnega in preprostega ljudstva, ki je skozi stoletja našlo način, kako preživeti v ekstremnih razmerah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Med Belim morjem in polotokom Tajmir živijo Nenci, pleme, imenovano tudi Samojedi ali Juraki, njihov način življenja pa navdušuje iz več razlogov. Eden od njih je preživetje v surovem okolju, pri noro nizkih temperaturah. Letno Nenci prehodijo dva tisoč kilometrov, da se preselijo s poletnih na zimske pašnike in prestavijo svoja taborišča.

Profimedia

Pozimi Nenci živijo južno od delte reke Ob, nato pa se preselijo na sever polotoka Jamal, kjer imajo poletne pašnike. Polotok Jamal, ki ga obdaja Arktični ocean, v njihovem jeziku pomeni "rob sveta", kar razkriva veliko o tem negostoljubnem območju, kjer se temperature spustijo do minus petdeset stopinj Celzija.

Profimedia

Nenci na tem območju živijo že več kot tisoč let, predvsem po zaslugi severnih jelenov, ki jih grejejo in hranijo.

Profimedia

Zanimivo je, kako lahko prepoznajo posamezne živali v čredi, vsaka družina pa ima svojega posebnega soba, vrsto jelena, ki mu ni potrebno vleči sani, temveč je nekakšen hišni ljubljenček.

Profimedia

Severni jeleni Nencem zagotavljajo vse, kar potrebujejo za preživetje. Svoje domove pokrijejo z njihovo kožo, da se zaščitijo pred mrazom, krzno pa uporabljajo za izdelavo oblačil, kot so plašči, škornji in odeje.

Profimedia

Iz kosti izdelujejo jedi in dele sani, meso pa uživajo surovo, kuhano ali zamrznjeno. Kri severnih jelenov je posebej cenjena kot bogat vir vitaminov. Poleg severnih jelenov Nenci jedo tudi ribe, običajno zamrznjene.

Profimedia

Plemenski domovi so šotori iz kosti in kože, njihovo ogrodje pa je mogoče sestaviti in razstaviti v manj kot dveh urah. Zahvaljujoč odlični toplotni izolaciji, izdelani iz kože severnega jelena, je v šotoru toplo in udobno tudi, ko zunanja temperatura pade na desetine stopinj pod ničlo.

Profimedia

Ko potrebujejo vodo, ženske iz plemena pridejo iz šotora z majhnimi sanmi in lopato. Čisti sneg naberejo in segrevajo v loncu nad ognjem, da se stopi, vodo pa uporabljajo za pitje, piše postal Punkufer.hr. 

Profimedia

Nenci nimajo prostih vikendov, saj skrb za severne jelene in nabiranje hrane zahteva vsakodnevne aktivnosti. Od dela počivajo le enkrat na leto, ko se vsa skupnost zbere na sankanju in druženju.

Profimedia

Ker se sneg na Arktiki tali hitreje kot prej, morajo Nenci prilagoditi svoje poti podnebnim spremembam, da imajo severni jeleni kaj jesti. Severni jeleni se prehranjujejo predvsem z lišaji, ki rastejo pod debelo plastjo snega, njihov izostren voh pa jim omogoča iskanje hrane.

Profimedia

Majhne jame, ki jih za seboj puščajo črede severnih jelenov, so v snegu neverjeten prizor.

Profimedia

Pleme preživi dolga obdobja v popolni temi – od novembra do januarja, ko na najsevernejših območjih sonce sploh ne vzide, zaradi česar tako ljudje kot živali težko preživijo.

Sept 2009 Yamal Peninsula, Siberia, Russia - global warming impacts story on the Nenet people, reindeer herders in the Yamal Peninsula,Image: 102873310, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Snežne plasti so debelejše, kar pomeni, da severni jeleni težje najdejo hrano, življenje plemenu pa nekoliko olajšajo svetilke.

Sept 2009 Yamal Peninsula, Siberia, Russia - global warming impacts story on the Nenet people, reindeer herders in the Yamal Peninsula,Image: 102873579, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta